Az ember néha úgy érzi: egész jó kis Libertadores Kupa ez a Bajnokok Ligája!

 

Dél-Amerika ontja a gólokat: az argentin Lionel Messi barcelonai mesterhármassal nyitotta a csoportkört, és honfitársai közül beköszönt Agüero (Manchester City), Higuain (Napoli), valamint Lucho Gonzalez (Porto) is. Ám ez másodlagos a brazilok előmeneteléhez képest: Alex Teixira (Sahtyor Donyeck) duplázott San Sebastianban, akárcsak a honosított olasz, de csak papíron itáliai Thiago Motta Athénban. Feliratkozott továbbá Hulk (Zenit Szentpétervár), Leo Baptistao és Miranda (mindkettő Atletico Madrid), Luizao (Benfica), Marquinhos (PSG), Oscar (Chelsea). S ne feledkezzünk meg az uruguayi Cavani (PSG) meg az ecuadori Valencia (Manchester United) „dugójáról” sem…

E játékosok túlnyomó többsége győztes csapatban szerepelt, csupán Hulk és Oscar együttese nem nyert. Az utóbbi volt az igazi szenzáció, hiszen az FC Basel Londonban tudott fordítani (2-1) José Mourinho edző régi-új klubja, az „arisztokratikusnak” nevezett Chelsea ellenében.

Szegény gazdagok…

A Stamford Bridge legénysége az ötödik legdrágább garnitúra a BL harminckettes mezőnyében: labdarúgóinak összértéke 463 millió euró. A „négyszázasok” mindössze négyen vannak: a Chelsea mellett a címvédő Bayern München 483, míg a két manchesteri vetélytárs közül az Old Trafford környékén csak „hangos szomszédnak” hívott City 472, a United pedig 403 millióval szerepel e listán. Az igazi élmezőny azonban Spanyolországban van: a Real Madrid 590 milliós futballistakészlettel vezet, a Barcelona 587 millióssal követi. A 300 millió fölöttiek – de a „négyszázas” határt el nem érők, sőt azt meg sem közelítők – közé három gárda tartozik: az Arsenal (353), a Juventus (343) és a PSG (315).

Az előző évadban döntőt játszó Borussia Dortmund potom 288 millióval csupán a tizedik a lajstromban…

Innen már a középkategória kezdődik: Atletico Madrid 251, Benfica 231, Napoli 225, Milan 221, Zenit 206 millió. Majd jön a „harmadosztály”: Porto 185, Schalke 180, Sahtyor Donyeck 163, CSZKA Moszkva 160, Galatasaray 156, Marseille 135, Leverkusen 133, Real Sociedad 123.

Innen lejjebb az elit „törpéi” következnek: Anderlecht 68, Ajax 67, Olimpiakosz 60, FC Basel 50, Celtic 49, Steaua 40, Austria 22, FC Koppenhága 21, Plzen 20 millió.

Ebből kitetszik, hogy a bázeliek olyan csapatot múltak felül – ráadásul annak otthonában –, amelynek játékoskollekciója több mint kilencszer értékesebb az övéknél. Az alpesieket ez nem zavarta: a győztes gólt fejelő Marco Streller e napokban majdnem akkora hős Svájcban, mint a legendákba foglalt – és a magyar kártyán is szereplő – Tell Vilmos…

Ami azt illeti, ász nálunk csak a Piatniknál, illetve a kártyaszobákban van. A futballban – egyebek közt – azért is szinte reménytelen a felzárkózás, mert az idehaza a legjobban eleresztett Videoton labdarúgói is 15 millió eurót kóstálnak összesen. Az összeg csupán néhány milliócskával marad el az Austria, a Koppenhága és a Plzen jegyzése mögött, ám ezek a csapatok aligha rúgnak labdába a csoportkörben – bár a dánok tiszteletre méltó 1-1-et vívtak ki a vendég Juventusszal szemben –, amelyből „kicsik” a legritkább esetben jutnak tovább. A BL nyilvánvalóan az óriások játéka, véletlenek itt nincsenek. Az egyenes kieséses szakaszban legutóbb talán csak a Celtic és a Malaga részvétele volt meglepetés, valamint a Sahtyor Donyecké azért, mert a Juventusszal és a Chelsea-vel vetélkedett egy csoportban.

Az mindenesetre már értelmezhetetlen volna Londonban, ha a kékek megint nem érnék meg a nyolcaddöntőt. A beosztásuk azonban könnyebb, mint tavaly volt, hiszen a Schalke, Steaua, Basel hármas még az e heti vereség ellenére sem látszik áthatolhatatlan akadálynak. Ám sok ilyen meglepetés – ahogyan Pesten mondják – már nem fér bele a pakliba; valójában kevés sem, mert már úgy is fenyegetne a talon… A jelek egyelőre azt mutatják, Mou rinhóval sem sikerül megoldani a gondokat, a Fernando Torres-saga például változatlanul folytatódik. S a „Special One” sem tud mit kezdeni azzal, hogy a brit törzsgárdistáknál már nemcsak gyorsabbak, de jóval többet és intenzívebben futnak a látszólag törékeny brazilok… (Hogy a jó öreg Samuel Eto’o fizikumáról már ne is beszéljünk.)

Pedig a Stamford Bridge-en – ahol az Európa Liga elhódításával kárpótlást nyertek a vigaszágon – csak egyet szeretnének kevésbé, mint az újabb BL-búcsút.

Hogy vissza kelljen sírni Rafa Benitezt.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!