Európát jelenleg az tartja izgalomban, hogy miként párosítják a vb-pótselejtezők nyolc résztvevőjét. Pontosabban a franciák már most is idegesek, mert a FIFA úgy döntött: a kiemelésről az októberi világranglista határoz, és a lajstromban a kékeket csak a huszonegyedik helyen jegyzik. Ukrajna eggyel előttük van, így még éppen befér a play-off négy kedvezményezettje közé.

Azért itt érdemes megállni egy pillanatra. A FIFA-rangsor ugyanis kezd mind röhejesebb lenni, noha a futball komoly dolog. (A futball, mondom; az eredetire nyomokban sem emlékeztető helyi változatai kevésbé.) A világbajnokság csoportbeosztását szintén a lista szabja meg. Ennél fogva kiemelt lesz Kolumbia, Belgium, Svájc is. Korábban az volt a gyakorlat, hogy a vb-aranyérmet valaha elhódítók kerültek a csoportok élére (mármint a sorsoláskor). Normális: Anglia, Argentína, Brazília, Franciaország, Németország, Olaszország, Uruguay kiérdemelte ezt az előjogot. Most viszont, ha nem Brazília lenne a helyszín, a labdarúgás történetének legsikeresebb, ötszörös világbajnok válogatottja nem kapna helyet a kiemeltek között. Merthogy Brazília együttese a FIFA jelenlegi világrangsorának a tizenegyedik helyezettje, noha a nyáron úgy hódította el a Konföderációs Kupát, hogy azon valósággal legázolta a világbajnoki címvédő spanyol csapatot is. Obligát kérdés: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség urain kívül van-e még valaki, aki azt gondolja, hogy az egyébként tiszteletre méltó Svájc jobb Brazíliánál? Ezt még a svájciak sem hiszik, kivéve a FIFA-elnök Sepp Blattert…

De ez van, ha nem is feltétlenül kell szeretni.

Így aztán még kiszámíthatatlanabbak és feszültebbek lesznek a pótselejtezők, sőt már azok párosítása is zaklatott légkörűnek ígérkezik, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a felső sor – Portugália (14.), Görögország (15.), Horvátország (18.) és Ukrajna – bármelyik tagja erősebb az alsóba sorolt Franciaországnál és Svédországnál (25.). Talán még Romániánál (29.) sem…

Izland külön szám. Abban az országban 330 ezren élnek, s az év jó részében sötétség borul a szigetországi tájakra. Ehhez képest különleges teljesítmény, hogy Lars Lägerback, a Svédországból importált szövetségi kapitány együttese – az izlandi labdarúgás történetében először – play-off párharcot vívhat a vb-szereplésért. Emlékszem, honfitársaimmal együtt mit éltem át a helyszínen a kilencvenes években, amikor az izlandiak három selejtező mérkőzésen is felülmúlták a magyarokat (2-1, 2-0, 2-1). Itt a vég – tört rá mindannyiunkra, de lehet, hogy most már sikernek kellene tekinteni a szoros eredményt… Amúgy Izland Magyarország (43.) mögött van a FIFA-listán (46.), ám elcserélnénk mi azt a háromhelynyi különbséget a rájátszás lehetőségével!

A sorsolás kimenetelének ismerete nélkül végképp fogalmunk sincs, mely csapatok az esélyesek a vb-részvételre.

Franciaországot és Svédországot Brazíliába várnánk, de mi van, ha e két csapat összekerül Portugáliával vagy Görögországgal? A görögök harmincból huszonöt pontot szereztek a selejtezőkön, csak gólkülönbséggel szorultak a bosnyákok mögé, és rendíthetetlenül játsszák azt a futballt, amellyel elég akár egyetlen gólt elérniük, és az ellenfélnek már vért kell izzadnia az egyenlítésért, pláne a fordításért. Hajlamosak vagyunk alábecsülni a görögöket – ugyan miért? –, miközben ez az „1-0-s” szisztéma nem a szerencsén alapul: jóllehet a kivitelezése hallatlanul nehéz, hosszú távon, megbízhatóan működik.

Az ukránok sem rosszak. Második helyezésük a csoportban azon múlt, hogy otthon 1-0-ra kikaptak Montenegrótól. Ha nincs az az egyetlen vereség, akkor megelőzik Angliát. Horvátország rosszabbul áll: Belgium kilenc pontot vert a „kockásokra”, e miatt a play-off előtt menesztették Igor Stimac szakvezetőt. Hogy Niko Kovaccsal más lesz-e helyzet, nem tudni.

Egyáltalán: tudni-e valamit?

Legalább tippelni lehet. Ám minden csak november 15-én és 19-én, a két játéknapon derül ki. Horvátország, Románia és Ukrajna közel van. Mi mégis megint messziről nézzük, mi történik…

Egyharmad még kiadó

A valamivel kevesebb mint 8 hónap múlva kezdődő világbajnokság leendő 32 fős mezőnyében egyelőre 21 válogatott helye biztos: 9-en Európából, 5-en Dél-Amerikából, 4-en Ázsiából, 3-an pedig Észak- és Közép-Amerikából kvalifikálták magukat. A maradék 11 hely csak novemberben talál gazdára, akkor rendezik az európai és az interkontinentális pótselejtezőket, valamint az afrikai zóna utolsó selejtezőkörének visszavágóit. Utóbbi földrészről Ghána szereplése mondható biztosnak, ők nemrég az első meccsen 6-1-re kiütötték Egyiptomot, formalitássá téve a visszavágót. Az interkontinentális pótselejtezőkön két – negatív – meglepetéscsapatot is találunk: az előzetesen biztos kijutónak gondolt Mexikónak Új-Zélanddal, míg az előző vb-n elődöntős Uruguaynak Jordániával kell megmérkőznie az utolsó brazíliai repülőjegyekért. (B. Zs.)

Címkék: sport, labdarúgás, foci vb

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!