Noha vannak változások, a BL az elit játéka marad.

 
Oscar tudja: a Chelsea ifjú brazilja Oscar-díjas gólt lőtt a Juventusnak

Kedvelhetik Portugáliában Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét, mert sokan dúdolják arrafelé: „Szép város Kolozsvár…” A magyar nemzetiségű tulajdonos – az ottani Pólus Centert a Trigránittal közösen létrehozó – Pászkány Árpád klubjában nem kevesebb, mint kilenc portugál labdarúgó sorakozik, és öt pályára is lépett a Bajnokok Ligája csoportkörének nyitó fordulójában, a Braga vendégeként elért 2-0-ás diadal alkalmával. Még a csapatkapitány – Cadu – is portugál, de van a keretben három brazil, továbbá belga, francia, görög, horvát, olasz, argentin, uruguayi, angolai, ghánai, szenegáli futballista is. Mutatóba akad néhány román – Bragában ketten szerepeltek közülük –, és a nemzetközi garnitúrához tartozik két magyar: a marosludasi Sepsi László, valamint Vass Ádám.
Azt mondják, a portugáliai 0-2 volt az első kör szenzációja.

De hisz a CFR Cluj játékosainak többsége hazai pályán játszott…

Ám nem minden ily édes Keleten. Bár a fehérorosz Boriszov szintén nagy meglepetést keltett (3-1 Lille-ben), és nyert a támadó szekciójában régóta „brazilosított” ukrán Sahtyor Donyeck is a BL-újonc dán Nordsjaelland ellen (2-0), a két Dinamo, a kijevi és a zágrábi sima vereséget szenvedett, akárcsak az a szentpétervári Zenit, amely potom 90 millió euróért vásárolt be az átigazolási időszak utolsó pillanataiban: a brazil Hulkot 50, a belga Axel Witselt 40 millióért szerződtette a Portótól, illetve a Benficától. Kikapott a moszkvai Szpartak is, s bár a barcelonai 3-2 elfogadható eredmény, az nagyon valószínű, hogy az elit küzdelmei továbbra sem a hajdani „blokk” tagjairól szólnak.

Környékünkön a változások bármennyire szembetűnőek is, egyelőre a Magyarországon egykor roppant népszerű, huszonöt éve elhunyt szovjet konferanszié, Arkagyij Rajkin szavai illenek ide a leginkább: valami van, de nem az igazi…

Az óriások hatalma ugyanis megingathatatlan. Jóllehet az extraklasszisok és nagy öregek soráról lemondó Milan kiesett a szuper squadrák köréből, feliratkozott helyette a PSG, amelyet tele tömtek a Serie A és más bajnokságok sztárjaival. Alex, Maxwell, Lavezzi, Thiago Motta, Pastore után Párizsban van már Ibrahimovic és Thiago Silva is – utóbbi kettő épp a Milantól érkezett –, azaz egy-két éven belül elérhető lesz akár az Eiffel-torony magassága is. (Jut eszembe: amikor 1984-ben, a 4-2-es fehérvári győzelemmel zárult PSG–Videoton UEFA Kupa-meccs tudósítását diktáltam a Parc des Princes-ből, mondván: „Szabó az Eiffel-torony magasságából fejelt a hálóba”, a gépírónő visszakérdezett: „Milyen torony?”)

Részben kicserélődött két londoni csapat, a Chelsea és az Arsenal is, de egyikük sem gyengült, amint azt a címvédő kékek két „brazil” gólja bizonyította a Juventus ellen (2-2). A második egyenesen Oscar-díjat érdemelt volna… Az Oscar, Hazard kettős megvétele hasonlóképpen jó üzletnek tetszik, amilyen kiváló vétel az „ágyúsok” számára a Cazorla, Podolski páros. Éppenséggel a legutóbb döntőt vívó Bayern München lehetőségei sem szűkültek a brazil Dante és főként a spanyol Javi Martinez átigazolásával – a bilbaói játékos annyiba került, amennyibe a szentpétervári Witsel, de van különbség a két 40 milliós futballista között –, a Barcelona és a Real Madrid pedig… Okoskodás helyett: a Barcelona és a Real Madrid. Bár az még nem dőlt el: ugyanolyan lesz-e a katalán csapat Tito Vilanova edzővel, mint amilyen Pep Guardiola nagymesterrel volt.

Nyilvánvalóan számolni kell még a hoszszú ideje verhetetlen Juventusszal, ám az élmezőny az Öreg Hölgy újbóli látogatásával és azzal sem rendeződne át, ha a Dortmund végre levetkőzné az utóbbi időkben tapasztalt európai gátlásait. A szorongásra egyébként semmi oka sincs a Jürgen Klopp-féle, az edzőre és együttesére egyaránt jó fényt vető csapatjáték, valamint a nyolcvanezres átlag nézőszám alapján.

Még csak a kezdetnél tartunk, de különösebb kockázat nélkül kijelenthető: igazi küzdelem csak a topligák képviselői között várható. Primera Division, Premier League, Serie A, Bundesliga: ebbe a szűk körbe nehéz betörni. Még a Ligue 1-ből vagy Portugáliából is.

S ezúttal nem a CFR Clujra: sokkal inkább a Benficára vagy Portóra gondolunk…

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!