Lapot kér 19-re Storcz Botond, a kajakosok és kenusok szövetségi kapitánya a jövő hét közepén kezdődő duisburgi világbajnokságon, hiszen ismét belenyúlt a győztes női kajak négyes összeállításába. A júniusi Európa-bajnokságon aranyérmes kvartettből egyedül Kozák Danuta maradt, Kárász Anna, Kovács Katalin és Janics Natasa helyére pedig Szabó Gabriella, Fazekas- Zur Krisztina és új emberként Vad Ninetta került. Az Európa-bajnok Kárász Anna tartalékként lesz kint Duisburgban. Először a változtatás okáról érdeklődtünk a kapitánytól.

  <h1>Mindig mások veszik vállukra a négyes hajót (Fotó: MTI)</h1>-
  <h1>Vad Ninetta (Fotó: MTI)</h1>-

Mindig mások veszik vállukra a négyes hajót (Fotó: MTI)

- – Kép 1/2

– Az, hogy új az összeállítás, egyáltalán nem szokatlan, az előző években a nagy világversenyeken szinte mindig mások alkották a női négyest. Eddig is az volt a vezérelv, hogy a válogatók alapján a legerősebb versenyzőkből álljon össze a csapat, bár ez most nem volt könnyű, mert szinte azonos teljesítménnyel rukkoltak ki a lányok.

– Mit szóltak a döntéshez az érintettek?

– Tudomásul vették, hogy a csapatérdek a legfontosabb, és az, hogy az aranyérmek számát tekintve jobban szerepeljünk a világbajnokságon, mint az Eb-n. A kisebb megterhelés mellett jobbak az esélyek arra, hogy a Kovács, Janics páros 500 méteren a korábbi évek eredményeit hozza, bár nem lesz könnyű dolguk, mert a német és a lengyel kettős nagyon jó.

– Mi szólt Vad Ninetta mellett?

– Mint leghátsó ember, ő lesz a hajó motorja, mert hallatlanul gyors és erős. Ott lesz a 4x200- as váltóban is, amelytől dobogós helyezést várok. A váltó többi tagja közül Janics Natasa Kovács Katalinnal 200 és 500 méteren párosban és 200 méteren egyéniben, Fazekas Krisztina a négyesben és 1000 méteren a párosban, Kozák Danuta pedig a négyes mellett 500 méter egyéniben indul.

– Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a már szerb színekben induló Benedek Dalma mind 500, mind 1000 méteren „megfricskázta” a mieinket az Eb-n.

– A sport, mint tudjuk kiszámíthatatlan, és Dalmát fűti a bizonyítás vágya, de én bízom Kozák Danutában.

– Mi a helyzet a férfiaknál?

– Többekre komoly megterhelés vár. A kajakos Dombvári Bence 500 és 1000 méteren egyéniben, a Vasbányai, Mike kenu kettes 500 és 1000 méteren párosban, míg Vajda Attila 1000 és 5000 méteren egyéniben áll rajthoz. Egyébként az olimpia óta egyre stabilabbnak látom a férfi kajak négyest, remélem, hogy a vb-n is dobogósok lesznek. Bízom az olimpia bajnok Dombi, Kökény duóban is, akik már kiheverték, hogy az Eb-n főként a rossz rajtjuk miatt csak ötödikek lettek.

Az új név

Storcz Botond döntése értelmében a duisburgi vb-n a három olimpiai bajnok, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Fazekas-Zur Krisztina mögé Vad Ninetta ül be a négyes hajóba. A KSI 24 éves kajakosa, aki a korosztályos versenyeken mutatott kiváló teljesítményének köszönhetően már hosszabb ideje tagja a felnőtt válogatott keretnek, lapunknak elmondta, 11 évesen egy iskolai kajakostoborzón választotta ezt a sportágat, bár volt némi családi indíttatása is, mert édesapja korábban kajakozott. 2007-ben a négyes tagjaként korosztályos világbajnokságot nyert, míg az első egyéni győzelemre 2011-ig kellett várnia, amikor az utánpótlás- vb-n 200 méteren aranyérmes lett. Bár a 200 méteres táv a kedvence, az elmúlt időszakban az 500-at is megkedvelte. Igaz, idehaza és külföldön is ezen a távon a legnagyobb a konkurencia, de a kihívásoktól nem fél.

– Az Európa-bajnokságon páros társa, Kárász Anna ült az aranyhajóban, most ön került ide.

– Kissé szomorú vagyok, hogy Annával a párosban nem sikerült megszerezni az indulás jogát, de remélem, a következő években erre is sor kerül. Ami pedig a négyest illeti, fantasztikus megtiszteltetés, ha az ember egy ilyen csapat tagja lehet. Tudom, hogy nagy ellenfelek várnak ránk Duisburgban, gondolok itt a fehéroroszokra, a lengyelekre és a németekre. Bízom benne, hogy velem is sikeres lesz a magyar hajó. Én nagyon drukkoltam Annának az Európa-bajnokságon, gondolom, most ő is szorítani fog nekünk a vb-n.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!