Hiányérzet és reménysugár. - Hatodik helyen zárta a – horvátokkal közös – hazai rendezésű Európa-bajnokságot a magyar női kézilabda-válogatott, ezzel a sportág honi vezetőinek célkitűzését éppen sikerült teljesítenie. Hogy a szurkolók várakozásainak is megfelelt-e az elmúlt két hét, az már kétséges, bár az elfogultság szemüvegét levéve be kell ismerni, jelen körülmények között sokkal több nem volt ebben az együttesben.

 
Bíró Blanka védései az Eb kellemes meglepetései között - Fotó: Kovács Anikó, MTI

Lehetne persze részletezni ezeket a bizonyos „jelen körülményeket” (az élén pl. Görbicz Anita hiányával vagy a nehéz ággal), ám a külső tényezők egyike se ad felmentést arra, hogy a csapat a szoros végjátékok közül csak a románok ellen koncentrált jól, az oroszok, a spanyolok és végül a franciák ellen végzetes hibákat vétett. A dánok elleni találkozón pedig, ahogy azt a külföldi szaksajtó is gondosan kielemezte, egyértelműen a szakvezetői húzások közti különbség miatt volt fájóan esélytelen a társaság. A norvégok elleni meglepetésgyőzelemre azért, még ha az ellenfélnek tét nélküli is volt a mérkőzés, lehet építeni a jövőben.

Ezzel át is térhetünk a pozitívumokra, mert bár az éremcsatákról, és ezzel – egyelőre – az olimpiai kvalifikációról lemaradt a magyar együttes (a kvóta a jövő vb-n még megszerezhető), jó hír, hogy épp azon a poszton voltunk a legjobbak, amitől a leginkább tartottunk: Kiss Éva és Bíró Blanka révén a kapusteljesítményen nem múlt semmi. És ki tudja, talán néhány év múlva a mostani Eb-t úgy emlegetjük majd, ahol az akkorra már, reméljük, világklasszis Tóth Gabi berobbant a köztudatba – a látottak alapján az esély adott.

A torna vasárnapi döntőjét 18 órától Norvégia és Spanyolország játssza, előtte, 15.30-tól Montenegró és Svédország csap össze a bronzéremért. Tömött lelátók nem várhatók a budapesti Papp László Arénában, mint ahogy eddig sem volt mindig telt ház – még a magyar válogatott meccsein se. Ezzel kapcsolatban Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke szombaton az európai szövetség honlapjának elismerte: „Talán túl drágán árultuk a belépőket, ugyanis nyugat-európai árak voltak egy kelet-európai országban.”

 

 

Címkék: kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!