Brazil hidegvér. A riói labdarúgó-világbajnokság és olimpia szervezői lassan kezdenek emlékeztetni Rejtő Jenő híres regényének, a Vesztegzár a Grand Hotelben című opusnak a szállodaigazgatójára, aki miután rájön, hogy baj van, összehívja a vendégeket és közli: mindenki őrizze meg a hidegvérét. Erre kitör a pánik.

 
Corinthians Arena, Sao Paulo

A 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia szervezői most közleményben ígértek garanciákat arra, hogy mindennel időben elkészülnek, és „nagyszerű játékokat” rendeznek.

A brazilok azt követően kényszerültek megnyugtatni a közvéleményt, hogy szerdán több nemzetközi sportági szövetség, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újabb és egyre élesedő kritikákat fogalmazott meg az előkészületekkel kapcsolatban, többen már egy „B terv” kidolgozását kérik. Van olyan sportcsarnok, amelynek munkálatai még el sem kezdődtek, pedig nyolc sportág versenyeinek is otthont adna, ráadásul hétfőn az Olimpiai Parknál a munkások lezárták az utakat, és jobb munkakörülményeket követeltek.

A riói szervezők jelezték: meghallgatták a kritikákat, kezelik a helyzetet, és napról napra lépnek előre.

A nyári foci-vb helyszínei körül sincs minden rendben. A munkaügyi minisztérium csak pénteken adott engedélyt, hogy folytassák a munkát a világbajnokság nyitómérkőzésének otthont adó São Pauló-i stadionban.

A tárca – azután, hogy csaknem két hete egy munkás életét vesztette az építkezésen – március 31-én utasította a szervezőket, hogy állítsák le a munkát, amíg a kivitelező cég nem áll elő biztonsági garanciákkal. Az elhunyt munkás, aki székeket szerelt fel, nagy magasságból zuhant le. A szakvélemény szerint védőhálóval megelőzhető lett volna a tragédia. A brazíliai vb-stadionok építkezésein a legutóbbi esettel együtt heten vesztették életüket.

Közben összecsapások törtek ki a rendőrség és házfoglalók között Rio de Janeiróban, miután a hatóságok megpróbálták kilakoltatni az illegális lakókat egy, a Maracana Stadion közelében fekvő telepről.

A világbajnokság június 12-én kezdődik Brazíliában.

A szervezők szerint mindenki őrizze meg a hidegvérét, minden tökéletes lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!