Az idei év egyik legrangosabb hazai sporteseménye a Divízió 1-es jégkorong-világbajnokság, amely egy hét múlva, április 17-én kezdődik a budapesti Papp László Arénában.

A vb-n eredetileg Japán is szerepelt volna, de a szigetországot sújtó természeti katasztrófa miatt az ázsiai csapat távol marad. Így a világbajnokságon Dél-Korea, Olaszország, Spanyol­ország, Hollandia és a vendéglátó, Magyar­ország vesz részt. A reményekről kérdeztük Kovács Zoltánt, a jégkorongszövetség főtitkárát.

– Merjünk nagyot álmodni, természetesen az a cél, hogy ismét A csoportosok legyünk. De az az igazság, hogy nem Magyarország az esélyes, hanem Olaszország, amely tavaly esett ki a legfelső csoportból, és Hollandia, amely még az 1980-as években szerepelt hosszú ideig a legjobbak között.

– Mi derül ki az olaszok, illetve a hollandok elleni mérlegünkből?

– Eddig 29 alkalommal mérkőztünk az olaszokkal, és 13-szor ők győztek, mi 9 alkalommal nyertünk, 7 meccs pedig döntetlennel végződött. A hollandokkal eddig 30 mérkőzést vívtunk s ebből 18 győzelem, 9 vereség és két döntetlen a mérlegünk.

– Sok honosított játékosuk van?

– Az olasz csapatban több olyan hokis szerepel, aki az észak-amerikai ligából került át, és vette fel az olasz állampolgárságot. A hollandoknál is akad egynéhány.

– Ezzel a fegyverrel mi nem élünk?

– Nálunk is akad honosított játékos, sőt, egyikük, a szlovák születésű Sikorcin Ladislav éppen a napokban tette le az állampolgársági esküt.

– Lesz újonc a csapatunkban?

– A bő keretben akad néhány fiatal, és olyan is, aki már szerepelt a nemzeti csapatban, de világbajnokságon még nem játszott. A kapitányon múlik, az ő joga kijelölni, hogy kikből álljon az a csapat, amelyet hivatalosan nevezünk a vb-re.

– Ki a válogatott legtapasztaltabb tagja, illetve ki legfiatalabb?

– „Öreg hokis nem vén hokis”, azaz a korelnök Sille Tamás, aki 42 éves, a „Benjamin” pedig Bartalis István a maga 21 évével.

– Volt már rá példa, hogy Szuper Leventét nem engedte el a klubja a vb-re. Most mi a helyzet?

– Levente itt lesz.

– Milyen az érdeklődés a világbajnokság iránt?

– Szerintem minden meccsen telt ház lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!