Focira van pénz? – tették fel a kérdést több molinón is a felsőoktatási reform ellen tüntető diákok a héten.

Ugyanezt feszegethetnék mostanság a legsikeresebb magyar sportágak képviselői is, a héten elfogadott 2013-as költségvetésben ugyanis nem szerepel az a beígért 10-15 milliárd forint, amelyről októberben Orbán Viktor miniszterelnök az olimpián eredményes, de a TAO-programból kimaradó sportágak vezetőivel egyeztetett. A költségvetés szerint mintegy 2,3 milliárd jut a versenysportra, felkészülési támogatásra, és ugyanennyi a korábbi kiváló eredmények elismerésére, azaz jutalmakra, ösztöndíjakra, életjáradékokra. Eközben külön sort kapott, 9 milliárd forinttal, az új debreceni futballstadion, és a Nemzeti Sportközpontok 4,819 milliárdos büdzséjét is javarészt a Puskás-stadion felújítására és az új nemzeti aréna építésének előkészítésére költhetik majd.

„A hír hallatán az utóbbi napokban ijedt telefonokat kaptunk a szövetségektől, de igyekeztünk mindenkit megnyugtatni. Megvan rá a lehetőség, hogy a költségvetés különböző tartalékkereteiből megkapjuk ezt a 10-15 milliárd forintot, és a miniszterelnök sportszeretetét, elkötelezettségét ismerve ez is meg is történik majd. Igaz, az összegek így valószínűleg legkorábban a 2013-as év közepe táján jutnak el a szövetségekhez” – nyilatkozta lapunknak Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

A szóban forgó összegből 14 sportág (atlétika, birkózás, judo, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vívás, korcsolya, röplabda, asztalitenisz és kerékpár) részesedne. A MOB eredeti terve szerint ezeket a TAO le nem hívott milliárdjaiból támogatták volna, de az őszi egyeztetések után Borkai Zsolt MOB-elnök azt közölte, a kormány inkább a költségvetésben különít el e célra 10-15 milliárdot. A fenti sportágak szövetségei a pénzek majdani felhasználásával kapcsolatban átgondolt koncepciókat tettek le az asztalra, sokuk legalább 1 milliárd forintot „költött el gondolatban”.

„Továbbra sincs okunk kételkedni a nekünk tett ígéretekben, de azért nyugodtabbak lennénk, ha láttuk volna a költségvetésben konkrétan megjelenni ezeket a pénzeket. Mi például, amikor elkészítettük a sportágfejlesztési koncepciónkat, azzal számoltunk, hogy 15 milliárd lesz az összes támogatás, azaz ránk mintegy 1 milliárd esik. Ha a tényleges összeg végül a 10 milliárdhoz lesz közelebb, azaz minden szövetségre csak kétharmadnyi pénz jut, az okozhat kellemetlenségeket. Mert minden egyes forintnak, amivel számoltunk, és remélem, nyugodtan mondhatom, amire rá is szolgáltunk, megvan a helye” – mondta a Vasárnapi Híreknek Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára. A Kajak-Kenu Szövetségnél, ahogy azt Baráth Etele elnöktől megtudtuk, a konkrétumok hiányában egyelőre sok változatra készülnek, amelyek közül a legrosszabb, ha a tervekből mégsem lesz semmi. „A döntéshozók elkötelezettségét látva én sem hiszem, hogy végül hoppon maradunk, de majd csak akkor lélegzünk fel, ha megérkeznek hozzánk a források. Ezeket nem jutalomként fognánk fel, hanem igyekeznénk olyan fejlesztésekre fordítani, amelyekből később bevételekhez juthatunk, például a víziturizmus révén. Fontos célunk kialakítani továbbá egy ösztöndíjrendszert a tehetségeinknek, hogy meg tudjuk állítani a kajakosaink »exportját«, akikről négyszemközt beszélgetve kiderül, nem akarnának elmenni, ha tudnánk nekik valamiféle életpályamodellt kínálni. A beígért támogatás nélkül ez meglehetősen nehéz lenne, de ha végül úgy adódik, azért majd megpróbáljuk” – mondta Baráth Etele.

A kérdés tehát, hogy az érintett sportágaknak végül jut-e, és ha igen mennyi, a költségvetés tartalékaiból. Ebből a keretből különíthetnek el jövőre 7 milliárd forintot a Ferencváros labdarúgó csapatának új stadionjára is, sőt, az Index internetes portál értesülése szerint a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hivatalánál ezt az összeget már biztosra is veszik. Ez a pénz elegendő is lesz az építkezés megkezdésére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!