Nem kell aggódnunk, hogy júliusban foci nélkül maradunk, tizedikén kezdődik ugyanis a női Európa-bajnokság Svédországban, amelynek ráadásul több magyar vonatkozása is van.

 
Marozsán Dzsenifer (Fotó: MTI)

A női kontinenstornán tizenkét csapat küzd majd egymással, s mivel talán nem árt egy kis gyorstalpaló, álljon itt, melyek ezek: Dánia, Anglia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Olaszország, Hollandia, Oroszország, Norvégia, Spanyolország és a házigazda Svédország. Utóbbi akár a végső cím elnyerésére is esélyes lehet, de legalábbis szinte borítékolható a jó szereplés, a svéd bajnokság ugyanis az egyik legerősebb a világon. Az igazán nagy favorit azonban a Marozsán Dzseniferrel (képünkön) felálló Németország: a Frauen-Bundesliga vitathatatlanul a női klubfutball csúcsa az egész világon. A 21 éves, magyar-német kettős állampolgár Dzseniferről azt mondta szövetségi kapitánya, Silvia Neid, hogy jelenleg ő a legjobb német futballista. A Kicker című neves szaklap nemrég szupertehetségnek aposztrofálta. Esélyesként tartjuk még számon a klubszinten félelmetesen erős franciákat is. Ha Németország nyerné a tornát, az volna zsinórban a hatodik német Ebcím. Az első női Európa-bajnokságot egyébként 1984-ben rendezték, épp Svédországban, ahol már akkor is elfogadott és népszerű volt a női labdarúgás. Akkor a házigazdák nyertek, később a németek egyeduralmát csak Norvégia tudta megszakítani kétszer – 1995 óta azonban senki nem tudta legyőzni Németországot.

A torna másik magyar vonatkozása, hogy játékvezetőként láthatjuk majd Kulcsár Katalint, akit az UEFA Európa 16 legjobb női bírója közé választott nemrégiben. A fiatal játékvezető – amellett, hogy férfi NB I-es mérkőzéseken is fúj – vezetett már női Bajnokok Ligája-elődöntőt és utánpótlás Európa-bajnoki döntőt is, most pedig azért szurkolhatunk, hogy minél több meccset kapjon a kontinensviadalon. A magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Vágó Attila árgus szemekkel figyeli majd a svédországi mérkőzéseket: az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön ugyanis Finnország és Franciaország is a mi csoportunkban van. A 2015-ös, kanadai világbajnokságra nem csak a csoportelsők jutnak ki, de a legjobb csoportmásodikoknak is van esélye a kvalifikációra.

Az Európa-bajnokság meccsei általában este hatkor és fél kilenckor kezdődnek, idehaza az Eurosport közvetíti őket. A döntőt július 28-án 16 órakor rendezik.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!