Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint a kazanyi világbajnokságon túlszárnyalhatjuk a két évvel ezelőtti barcelonai teljesítményt. Akkor a magyar csapat 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet nyert.

 
 

Az oroszországi vizes vb olimpiai kvalifikáció is, de megnyugtató, hogy eddig már 16 magyar versenyző teljesítette a riói szintet. Az augusztus 2. és 9. közötti vb-n 10 férfi és 7 női úszóval képviseltetjük magunkat. A váltókban csak azok szerepelhetnek, akik egyéni számokban is elindultak. Egyéniben Hosszú Katinka áll legtöbbször a rajtkőre, 100 és 200 méteres hátúszásban, 100 és 200 méteres gyorson, 200 és 400 méteres vegyes úszásban és 200 pillangón indul, de természetesen ott lesz a váltóban is.

– A zsúfolt program nem veszélyezteti a biztosnak tekinthető érmek megszerzését?

– Katka már a két-három napos világversenyeken hozzászokott ehhez a terheléshez, most nyolc nap lesz a medencében.

– Cseh László sem fog unatkozni.

– Laci 200 vegyesen, 50, 100 és 200 pillangón, és a vegyes váltóban is rajthoz áll. 200 pillangón kiélezett küzdelemre lehet számítani. Gyurta Dani pedig sporttörténelmet írhat, ha sikerül nyernie a 200 méteres mellúszásban, mert ez lenne sorozatban a negyedik világbajnoki aranya. Emellett 100 méter mellen és a vegyes váltóban is ott lesz medencében. Vegyes úszásban pontszerzésre számítok Jakabos Zsuzsannától és szép eredményt várok Verrasztó Dávidtól is, aki 400 méteren az első háromban van az idei világranglistán.

– A magyar csapat sokat változott a legutóbbi vb-hez képest.

– Örülök, hogy egyre jobban fiatalodunk. Vannak „első bálozóink”: az ifjúsági olimpia aranyérmesei közül először kap lehetőséget Szilágyi Liliána, aki 100 és 200 m pillangón győzött Nankingban, Grátz Benjamin 400 méter vegyesen és Kenderesi Tamás, aki a 200 méteres pillangóúszásban a győri országos bajnokságon olyan eredménnyel rukkolt ki, amely a jelenlegi világranglista második helyére „repítette”. Bízom a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárkában, valamint Bernek Péterben, aki tavaly Dohában a rövidpályás vb-n világbajnoki címet szerzett 400 méter gyorson. Meglepetést okozhat Takács Krisztián, aki 50 méteres gyorsúszásban ötödik a világranglistán.

– Kik lehetnek a legnagyobb ellenfelek?

– Jó eredmény várható az amerikaiaktól, az ausztráloktól, a japánoktól, a britektől és a házigazdáktól. Eltiltás miatt az amerikai Phelps nem vesz részt a vb-n, de ő is gőzerővel készül a riói olimpiára.

Tamás nagy lábon él. Ez persze nem a 19 éves Kenderesi Tamás életvitelére vonatkozik, hanem arról van szó, hogy a pillangóúszás 187 cm magasra nőtt új reménysége lábmérete 45-ös. Mint mondja, a lábtempóknál ez kifejezetten hasznos. Tamás hatéves korában kezdett versenyszerűen úszni Pécsett, de akkor őt a „kevésbé tehetségesek közé” sorolták. Ezután került mesteréhez, Tari Imréhez. Eleinte hátúszó volt, de azután a pillangó ment jobban és szépen jöttek az eredmények. Először ifjúsági Európa-bajnok, majd 2014-ben 200 méteren ifjúsági olimpiai bajnok lett, az országos bajnokságon pedig ebben a számban Cseh Lászlót és Biczó Bencét is sikerült legyőznie. A kazanyi világbajnokságon augusztus 4-én áll rajthoz 200 méteres pillangón.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!