A hét egyik legszebb pillanata kétségkívül egy déligyümölcshöz és egy brazil focistához kötődik. Dani Alves, a Barcelona jobbvédője a Villareal elleni bajnokin éppen szögletrúgáshoz készülődött, amikor a nézőtérről egy banán landolt a közelében. Alves lehajolt a gyümölcsért, majd a héját lehúzva harapott belőle, s csak ezután végezte el a szögletet.

 
Mindannyian majmok vagyunk - We are all Monkeys - Forrás: dvtk.eu

A brazil különös gesztusa kampányt indított el világszerte. Számos futballista (köztük Neymar és Agüero), színész és közember tett fel a világhálóra banános képet, ellenfelek meccsek előtt közösen fényképezkednek, banánnal vagy anélkül, azzal a szlogennel, hogy „Mindannyian majmok vagyunk”. Legutóbb a Diósgyőr–Fradi Ligakupa-meccs előtt készült ilyen kép, amelyen a ferencvárosi és diósgyőri focisták együtt tiltakoztak a rasszizmus ellen.

Amerikában ugyancsak a rasszizmusról szólt a hét. Egy internetes bulvárlap (a TMZ) nyilvánosságra hozta ugyanis Donald Sterlingnek, a Los Angeles Clippers kosárcsapata tulajdonosának párbeszédét barátnőjével, Vanessa Stivianóval. Sterling azt vetette a lány szemére, hogy „feketékkel fényképezkedik” (Stiviano egy Earvin Magic Johnsonnal készült képet tett fel az internetre).

A nyilvánosságra került hangfelvétel lavinát indított el, amely magát a 81 éves klubtulajt is elsöpörte: Sterlinget örökre eltiltották saját csapatától, még a meccsekre sem mehet ki többet.

Jó volna hinni, hogy ezek a történetek alapjaiban változtatják meg a magyar szurkolási szokásokat is. Biztosan emlékeznek még az 1995-ös Fradi–Ajax BL-meccsre, amikor a Fradi-tábor huhogással „köszöntötte” a hollandok színes bőrű játékosait, kiváltva ezzel Louis van Gaal és a nemzetközi labdarúgó-közvélemény tiltakozását. Aztán 18 évvel később a pesti zöldek „visszakapták”, amit az Ajaxnak adtak: ezúttal a szombathelyi közönség huhogta ki a Moniz-csapatot. Mindkettőből balhé lett, a Fradi is és a Hali is fizetett a rasszista nézőkért.

A huhogás nagyjából azóta hagyott alább, amióta szinte minden NB I-es csapatban van egy-két afrikai vagy brazil játékos. Ahol nincs, az élelmes szurkolók ott is megtalálják a módját a mocskolódásnak: parasztoznak, cigányoznak, zsidóznak.

Az MLSZ igyekszik odafigyelni ezekre a tendenciákra: hivatalosan akár félbe is lehet szakítani egy meccset rasszista bekiabálások miatt, sőt a bíró le is fújhatja a találkozót. Erre eddig még nem volt példa.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!