Öszvér sportnak is nevezhetnénk, mert az íjat és a puskát ötvözi, mert ebből fakadóan a sportíjászat és a sportlövészet határterületének számít. Akár ide, akár oda besorolható, valójában persze egyikhez sem tartozik, amint azt az önállóvá válás, az idővel bekövetkezett függetlenedés is igazolja.

A számszeríjászat – merthogy róla, és a sporteszközzé szelídült fegyverről, a nyílpuskáról van szó – jó néhányunk gyermekkorának kísérője volt, a svájci szabadsághős, az irodalomban, a zenében, a mozivásznon egyként népszerű Tell Vilmos kedveltette meg sokunkkal a valamikor kevésbé sportra használt lőszerszámot. Egykor nyilván hasonlóképpen amatőrként, hogy ne írjuk műkedvelőként elkötelezett hívei közül a legkiválóbbak manapság nagyszabású nemzetközi viadalokon – jó három évtizede világ-, illetve kontinensbajnokságokon – mérhetik össze célzó tudományukat. Augusztus első hetében például Budapesten, a Testnevelési Főiskola atlétikai pályáján egytucatnyi ország várhatóan 100 reprezentánsának részvételével rendezendő Eb-n, amelynek nagy hiányzója lehet – mivel éppen a sportlövészet egyik csúcseseménye szólítja el máshová – a fő sportjában az első magyar londoni olimpiai kvótát kiharcoló Sidi Péter, aki pedig amúgy nemrég afféle magyar vendég-Tellként is remekelt, hiszen éppen Svájcban, a júniusi, 21. számszeríjász Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a 10 méteres szám férfi egyéni döntőjében. Az augusztus 1. és 6. között zajló TF-es eseményen – a MOM-parkkal szemközt – messzebbről, pontosabban nagyobb távolságokból lövöldöznek a nyílpuskások: 35, 50 és 65 méterről. A döntőket szombaton tartják mind az öt – kadett, junior, szenior, felnőtt női és férfi – kategóriában. A házigazdák Sidi mellett kénytelenek lesznek tudomásul venni a számszeríjászat egy másik élő legendájának a távollétét is: nem indul ugyanis a sportág legismertebb egyénisége, a szinte megdönthetetlen világcsúcsok felállítója és máig őrző birtokosa, Baranyi József sem. Ezzel együtt lehet bízni az utóbbi évtizedben megannyi vb- és Eb-medált összelövő magyarok így is erős elitosztagában, amely a Csörsz utcában igazán otthonosan érezheti magát.

 

Sportági tudnivalók

A terep-számszeríjászoknak mind a három említett lőtávolságból távonként 30 lövést kell leadniuk sorozatokban, ami annyit tesz, hogy 3 nyílvesszőt kell kilőniük 3 perc alatt, tízszer egymás után. A résztvevők a versenyt a hosszabb távon kezdik, vagyis 65 méteren rajtol az Eb is.
E távon két belövősorozat van, a bemelegítésnek tekinthető próbára az 50 és a 35 méteren ugyanakkor csupán egy sorozat, azaz három nyílvessző áll a nyílpuskások rendelkezésére. Világ- és kontinensbajnokságokon két fordulót lőnek a sportolók, két egymás követő napon. A nyíllövedék itt fele akkora, mint a „normál” íjászok által használt, vagyis nagyjából 30 és 46 centi között van a hosszúságuk. Minden versenyző saját monogrammal ellátott, egyforma színű és tollazású nyílvesszőkkel versenyez. A céltáblák mögött tartós és erős, ezzel együtt viszonylag könnyű műanyag habot, esetleg filclemezeket, illetve szalmát használnak a célt tévesztett nyilak „befogására”.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!