Két év után ismét hazai jégen kísérelheti meg az A-csoportba jutást a magyar jégkorong- válogatott a vasárnap rajtoló divízió I/A világbajnokságon. 2011-ben, az ugyancsak a Papp László Sportarénában rendezett tornán egy drámai, hosszabbításos mérkőzésen azok az olaszok ütötték el a legjobbak közé kerüléstől a mieinket, akik – a kazahokkal együtt – vélhetően ezúttal is a legnagyobb riválisaink lesznek. Az ellenfelek között ott vannak még a britek, a japánok és a dél-koreaiak, a hatfős csoport első két helyezettje játszhat jövőre az A-csoportban, míg az utolsó visszaesik a divízió I/B osztályba.

 
Megint az olaszok ellen?

Zűrös időszakon van túl a válogatott, amelyet a 2011-es vb-n még Ted Sator, a tavalyin Kevin Primeau irányított, az őszi, kudarccal végződő olimpiai selejtezőkön pedig Diego Scandella ült a kispadon. A szövetség januárban nagy meglepetésre a kanadai Rich Chernomazt nevezte ki a válogatott élére, akinek szerződése a világbajnokság végéig tart.

Nem kellett sokat várni Chernomaz első konfliktusára a hazai szakmával és a szurkolókkal, az első nagyobb keretszűkítésekor ugyanis a magyar bajnok és MOL Liga-győztes Dunaújváros öt játékosából négyet is kihúzott a listájáról, nem kis felzúdulást keltve. Legtöbben a MOL Liga legértékesebb játékosának (MVP) választott Galanisz Nikandrosz mellőzését fogadták értetlenül, a ponterős csatár ugyanis egy éve a csapat egyik legjobbja volt a szlovéniai vb-n. A kapitány ráadásul az utolsó, péntek esti keretszűkítésnél az utolsó dunaújvárosi játékost, Kiss Dánielt is kihagyta, így aztán az a furcsaság esett meg, hogy miközben a bajnok és MOL Liga-győztes együttest senki sem képviseli a tornán, addig az újvárosiak által mindkét sorozatban legyőzött Miskolcot négyen is. „Teljes mértékben megértem az újvárosi szurkolók haragját, de nekem a legütőképesebb csapatot kell összeállítanom a vb-re. A döntésért vállalom a felelősséget” – mondta a kérdésben Chernomaz, majd hozzátette, a Dunaújváros játékosainak erőnlétével nem volt elégedett a felkészülés során, márpedig szerinte az olaszok és a kazahok ellen a fizikai állapot lesz a döntő. Hogy a kanadai szakember mennyire komolyan gondolja mindezt, jól mutatja, hogy a játékosok egytől egyig állítják, karrierjük legkeményebb edzéssorozatán vannak túl. A közös felkészülés egyébként ezúttal ideális hosszúságú volt, igaz, ehhez az kellett, hogy a 23 fős keretbe 13 játékost adó Fehérvár idejekorán elbúcsúzzon az osztrák bajnokságtól.

Az eredmények mindenesetre eddig az újdonsült szövetségi kapitányt igazolják, akinek mérlege 5 mérkőzésből 5 győzelem a gárda élén. A héten előbb Lengyelországot (4:2), majd Japánt győzte le (7:0) a csapat, az utóbbi meccsen látott magabiztos játékra pedig már könnyedén lehet alapozni. Az együttes magját továbbra is az A-csoportba jutást 5 éve kivívó hokisok adják – tízen vannak ott a keretben a szapporói hősök közül –, de érezhető a fokozatos fiatalítás is.

A szakemberek egybehangzó véleménye alapján a legkevesebb gond a csatársorral van, ahol rengeteg kiváló játékos áll a stáb rendelkezésére, továbbá ideális a Ladányi Balázshoz vagy Vas Jánoshoz hasonló rutinos játékosok, és a Hári Jánoshoz vagy Bartalis Istvánhoz hasonló tehetséges fiatalok aránya. A védelemben már jobban várat magára a korszakváltás, a nyolc benevezett hátvéd közül négyen 35 fölött járnak, a korelnök Sille Tamás 43 éves. A legkényesebb kérdés a kapusposzt, ahol az utolsó pillanatban kimaradt a néhány hete Amerikában szexuális zaklatással megvádolt Hetényi Zoltán. Chernomaz korábban már jelezte, ha úgy látja, hogy a 25 éves hálóőr mentálisan nem tudja magát túltenni a történteken, kihagyja a keretből, annak ellenére, hogy kedden hibátlanul védett Japán ellen. Ott van viszont az együttesben Szuper Levente, akinek az elmúlt szezonban nem volt klubja, ennek ellenére a kapitány nyilatkozata szerint a britek elleni nyitómeccsen ő áll a magyar kapuban. Mellette két fiatal hálóőr, Bálizs Bence és Rajna Miklós tagja a keretnek.

Az ellenfelek közül az olaszok az elmúlt évekhez képest valamivel kevesebb, „mindössze” kilenc honosított észak-amerikai hokissal érkeznek, többségük odahaza, az osztrák ligánál valamivel gyengébb olasz bajnokságban játszik. A kazahok viszont a világ második legjobb bajnokságában, az orosz központú KHL-ben edződnek, a honosított Kevin Dallman révén pedig igazi világsztárjuk is van: a kanadai születésű hátvéd 150 meccset játszott az NHL-ben, jelenleg pedig ő a KHL legponterősebb védője. A többieknél – a világranglistát alapul véve – papíron erősebb a magyar válogatott, igaz, a britek és a japánok a közelmúltban azért törtek némi borsot a mieink orra alá.

A magyar válogatott minden mérkőzését 19.30-kor kezdi, a jegyeladásokat nézve mind az öt találkozóra garantált a 9000 nézőt jelentő telt ház a Papp László Sportarénában. A hokiláz tehát ismét megfertőzte az országot, vasárnaptól pedig kiderül, megismételhető-e a 2008-as szapporói csoda?

Címkék: sport, jégkorong

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!