Szőke ciklon: Szebelédi Renáta, a törékeny, szőke, kék szemű magyar hölgyet, fergetegesnek tartanak a női ökölvívóvilágban.

 

Huszonöt meccset vívott, tizenhat győztes mérkőzéséből eddig tizet K. O.-val vagy leléptetéssel nyert, és három világszervezetnél is világbajnoki övet szerzett. Renáta a WBC-világbajnoki címének megvédésére már Japánba utazott, ahol holnap, május 19-én egy nagyszabású gálán főmérkőzést vív a hazai Shindo Go ellen, akinek eddig tizenegy győzelme és két veresége van. Feja Tibor edző lapunknak elmondta, hogy Reni hónapok óta készül erre a meccsre, számos edzőpartnerrel bokszolt, a legjobb magyar versenyzőkkel, és az egy súlycsoporttal könnyebb, veretlen német világbajnokkal is bunyózott. Japán kihívója valamivel magasabb Renátánál, hallatlanul erőszakos, belharcot forszírozó versenyző, az a típus, aki „rámászik” az ellenfelére. Tanítványának viszont előnyt jelenthet, hogy fordított alapállású, és a bal öklét a légsúlyban igencsak tisztelet övezi. Kérdésünkre, hogy 2012 decemberében miért nem jött létre a mexikói Mariana Juarezzel tervezett világbajnoki mérkőzés, a tréner így válaszolt: „Érzésem szerint a mexikói lány el akart kerülni minket, így Reni mostani ellenfelével, a japán lánnyal bokszolt és csak igen szoros meccsen megosztott pontozással tudott nyerni, majd ezután azonnal egy súlycsoporttal feljebb ment.” Szebelédi Renáta azon kevés bokszolók egyike, aki szinte végigjárta a küzdősportok skáláját, karatézott, belekóstolt a thai-boxba is és csak ezután lépett a ringbe. Elmondása szerint az ökölvívás áll hozzá a legközelebb, a váltás is jól sikerült, noha amikor még zöldfülűnek számított, 9 alkalommal kikapott.

– Világbajnoki címvédő meccsre készül és kemény, erőszakos ellenfelet kapott.

– Engem a feladat mindig inspirál, és úgy érzem, mindent megtettem a siker érdekében.

– A felkészülés során állítólag verték a fiúk.

– Az igaz, hogy az edzéseken nemcsak lányokkal, hanem fiúkkal is bokszoltam, kaptam is néhány pofont, de azért a srácok odafigyeltek, hogy ne padlózzak, és rendesen tűrték az ütéseimet. Egyébként a fiúkkal ellentétben mi nem három-, hanem kétperces meneteket vívunk és nálunk tízmenetes a világbajnoki meccs.

– Japánban ellenfele szülővárosában bokszol Go ellen, nem jelent ez óriási előnyt neki?

– Amikor ringbe lépek, soha nem érdekel, hol kell bokszolnom, csak az ellenfélre koncentrálok.

– Erdei Zsolt váratlan veresége Monte-Carlóban felszította a kedélyeket a pontozókkal szemben. Tudja már, hogy kik lesznek a bírák?

– Csak olyan információink vannak, hogy egy hazai és két független pontozó lesz.

– Sok mérkőzést nyert kiütéssel. Mi lesz a taktikája?

– Lehet, hogy ez merészségnek tűnik, de szeretném tíz menet előtt befejezni a találkozót. A bal kezemet a japán lány még nem ismeri…

Címkék: sport, küzdősport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!