Már csak egy futam van hátra, és véget ér a 2016-os Forma–1-es idény. Ebben a szezonban is folytatódott a Mercedes csapat dominanciája, noha sokan reménykedtek abban, hogy a Ferrarinak vagy a Red Bullnak sikerül jobban felzárkóznia, és izgalmasabbak lesznek a versenyek. Ahogy az várható volt, a világbajnoki címet idén is Lewis Hamilton vagy csapattársa, Nico Rosberg nyeri el, a Mercedes két pilótája mindvégig felváltva vezette a pontversenyt.

 
Az ifjú Verstappen, az év felfedezettje Interlagosban is bizonyított- Forrás: Getty Images Hungary

A szezon utolsó előtti versenyére, a Brazil Nagydíjra Rosberg már komoly előnnyel érkezett, szurkolói azt remélték, itt fognak világbajnokot avatni. A címvédő Hamilton azonban keresztülhúzta a számításokat, megnyerte a zuhogó eső miatt igencsak kaotikussá vált, balesetekkel tarkított futamot, így az idényzáróra maradt a döntés.

Az interlagosi verseny azonban nem ettől, hanem egy tinédzser szereplésétől vált igazán izgalmassá. Idén szabályosan berobbant a mezőnybe a 19 éves Max Verstappen, aki 2015-ben debütált a Toro Rosso Formula–1-es csapatában, mint  minden idők legfiatalabb pilótája. A holland versenyző májusban a Red Bullnál csalódást okozó orosz Daniil Kvyat helyébe lépett és azonnal világossá tette, hogy „fittyet hány” a tekintélyre, nem tiszteli az idősebbeket. A Mexikói Nagydíjon például Rosberget a rajtnál „leterelte” az útról, majd Sebastian Vettel haragját vívta ki, amikor – annak ellenére, hogy szóltak neki – nem engedte el a négyszeres világbajnokot.

Verstappen minden futamon sajátos hévvel, kíméletlenül vette üldözőbe Hamiltont és Rosberget, olyannyira, hogy a Mercedes csapatfőnöke felhívta telefonon az ifjú titán édesapját, Jos Verstappen egykori Forma–1-es pilótát, hogy mondja meg a fiának, ne kavarjon bele a Hamilton–Rosberg csatába. A Red Bull főnöke, Chistian Horner erre érthetően „begurult”, és kikérte magának, hogy bárki beleszóljon a csapata versenyzésébe.

Verstappen a Brazil Nagydíjon az interlagosi „esőerdőben” elképesztően teljesített a vizes pályán. Noha csapata a gumicserénél hibás döntést hozott, mégis odaért a dobogó harmadik fokára. Ezzel a szakma, sőt Niki Lauda elismerését is kivívta, aki pedig korábban „pszichológiai esetként” jellemezte a fiatal tehetséget.

Az már októberben, a Japán Nagydíjon eldőlt, hogy a konstruktőrök versenyét ismét a Mercedes nyeri meg a Red Bull és a Ferrari előtt. A Ferrari horribilis összeget öl a fejlesztésbe, de úgy tűnik, mintha egy feneketlen kútba öntenék a pénzt, mert míg tavaly Sebastian Vettel több futamot is megnyert, idén ez még egyszer sem sikerült.

Az idei szezon november 27-én, Abu-Dhabiban ér véget. Jelenleg Rosberg 12 ponttal vezet Hamilton előtt. A brit pilótának matematikai esélye van a végső győzelemre, ha meg is nyeri a zárófutamot, de Nico Rosberg a második vagy a harmadik helyen végez, akkor is – pályafutása során első ízben – az övé lesz a világbajnoki cím.

Címkék: Forma–1

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!