Csak két hetet kellett várni 2014 első rangos hazai rendezésű sporteseményére, hétfőn ugyanis az edzésekkel, szerdán pedig már a versenyekkel kezdetét veszi a műkorcsolyázók Európabajnoksága, a sportág olimpia előtti utolsó nagy megmérettetése. Amelyet mellesleg Dés László „miatt” tartanak ott, ahol.

  <h1>Fotó: Kisbenedek Attila, AFP</h1>-
  <h1>Regőczy Krisztina bízik benne, hogy sokan kedvet kapnak a korcsolyázáshoz (Fotó: MTI)</h1>-

Fotó: Kisbenedek Attila, AFP

- – Kép 1/2

A mesterséges jégpálya is olyan, mint a parizer: jobb, ha az ember nem látja, hogyan készül. A végül előálló, gyönyörű, hófehér felület ugyanis csak egy illúzió, mondhatni egy átverés.

A jövő heti budapesti műkorcsolya Eb-nek otthont adó SYMA Csarnokban egy rendhagyó sajtótájékoztatón mutatták be a jégkészítés rejtelmeit, amely során a kezdetben kifejezetten csúnya, erősen szürkés felület hosszas gépi festés után nyerte el azt a formáját, amelyet jól ismerünk. A hat nap alatt készülő jégparkett egyébként 8 centi vastag, a hűtésért az alatta futó 12 kilométer hosszú csőhálózat felel.

A csinos külső alatt zord belsőt rejtő pálya tehát mostanra készen áll az európai élmezőny fogadására, amelyben ott lesz a női és a férfi egyéni Eb-címvédője, azaz az olasz Carolina Kostner (első képünkön) és a spanyol Javier Fernandez is, sőt, a francia Brian Joubert személyében akad még egy a legutóbbi, 2004-es budapesti Eb bajnokai közül is. Az akkori női győztest, a már visszavonult Sebestyén Júliát a szerdai megnyitón láthatjuk majd korcsolyázni.

A versenyzők mellett a média is az olimpia főpróbájaként tekint a versenyre, hiszen többek közt az Egyesült Államokból, Kínából, Japánból és Ausztráliából érkeznek újságírók, hogy tudósítsanak az európai ellenfelek formájáról. Leginkább a leendő olimpiai házigazdánál figyelnek Budapestre, az orosz sajtót ugyanis 30-nál is többen képviselik.

Olcsóbb is, meg nem is

Sokan nem értik, hogy a mostani Európa bajnokságot, a 2004-essel ellentétben, miért nem a legnagyobb fedett csarnokunkban, a Papp László Sportarénában rendezik. A rövid válasz erre a tegnap esti, Arénában megtartott Dés László-koncert, amely után képtelenség lett volna a jeget elkészíteni a versenyekre. Ez persze csak részben kifogás, hiszen a magyar Eb-rendezést már 2011 októberében bejelentették, ekkor pedig természetesen még nem voltak lefoglalt koncertidőpontok. Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja lapunknak elmondta, a szervezők a helyszínt illetően nehezen jutottak dűlőre, és végül anyagi okok miatt nem is bánták, hogy az Arénában időközben lehetetlenné vált a rendezés. „A Papp László Sportaréna nagyjából 100 millió forintba került volna az esemény idejére, ennek valamivel kevesebb, mint feléért kaptuk meg a SYMA Csarnokot. Így a jegyárakat is alacsonyabban lehet tartani, ami így karácsony után azt hiszem előnyös is a családok számára” – árulta el Orendi Mihály.

E törekvéssel némiképp ellentétes, hogy a tíz évvel ezelőttivel szemben ezúttal a hétfői és keddi hivatalos edzésekre is csak fizetős belépővel (3000 Ft) lehet bemenni, ami vélhetően többeket távol tart. A versenynapokra és a gálára 6500 és 20 000 forint közti áron még jócskán akadnak jegyek.

Kétszer is jégre lépnének

A magyar színeket hárman, férfi egyéniben Forgó Kristóf, valamint a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős képviselik. Forgó első szenior évét futja, 20 éves létére már több mint 15 éve műkorcsolyázik A Turóczi, Major duónak nagyon jó idénye van, hiszen megjárták az Universiadét, az Eb mellett pedig a márciusi japán vb-re is kijutottak. Csak az olimpiai részvétel nem jött össze, de mivel mindketten 23 évesek, akár több olimpiai ciklus is előttük lehet. Céljuk, hogy a rövidprogramban bekerüljenek a legjobb 20 közé, azaz bemutathassák a kűrjüket, amivel biztosan belopnák magukat a magyar közönség szívébe, hiszen a koreográfiát a Csárdáskirálynő jól ismert dallamaira dolgozták ki.

Nekik nem adatott meg

Regőczy Krisztina a nemzetközi szövetség sportigazgatójaként lesz jelen az Eb-n. A Sallay Andrással 1980-ban olimpiai ezüstérmes, majd világbajnok jégtáncosnőt egy kis keserédes nosztalgia is elfogta: „Nekünk sajnos nem adatott meg a csodálatos érzés, hogy hazai közönség előtt szerepeljünk világversenyen. Az első fedett csarnokunkat, a BS-t 1982-ben adták át, két évvel azután, hogy abbahagytuk az amatőr versenyzést.” Regőczy reméli, hogy a mostani Eb segít túljutni a hullámvölgyön, amibe a sportág került. Most először fordul például elő, hogy egyetlen magyar műkorcsolyázó sem lesz ott az olimpián. „Bízom benne, hogy sokan kedvet kapnak most a korcsolyázáshoz, mert testközelből látni Európa krémjét, varázslatos élmény. Ilyen szempontból szerencsés választás a SYMA Csarnok, ahol a sportág olyan finomságait is észre lehet venni, amit máshol a nézőtér kialakítása miatt kevésbé.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!