Most szívesen mondanám azt, hogy „egy vereség, amely megrázta Spanyolországot”. Nem rázta meg, de kellemetlenül meglepte. Bármilyen kacifántosan hangozzék is, a spanyol labdarúgó-válogatotthoz nem tapadnak olyan érzelmek, mint minálunk hajdanán az Aranycsapathoz. Holott világbajnok.

 
Fotó: Reuters, Juan Medina

Itt nincsenek „nemzeti ügyek”. Itt az van, hogy az ország dédelgetett kedvence a Real Madrid, de ha Madridban élsz, ott se mindegy, hogy a Realnak vagy az Atleticónak drukkolsz. Barcelonában se, hogy Messiéknek vagy netán az Espanyolnak. Sevillában se, hogy a város nevét viselő csapatnak vagy a Betisnek. Esküszöm, hogy egy El Clasico (Real–FC Barcelona) mindig több szívet dobogtat meg, mint a spanyol nemzeti válogatott szereplése. Ebből adódóan: itt lenn délen (Andalúzia végein), ahol olykor írással lopom az időt, a péntek esti spanyol–holland vb-meccs előtt nemigen lehetett látni nemzeti lobogókkal díszített, szirénázó autókat, teljes „nyugi” volt.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így volt ez a helyi kocsma (étterem, bár, minden együtt) három kivetítője előtt is, este kilenc után. Amikor Xabi Alonso berúgta a büntetőt, mindenki kért még egy sört. De a kedvüket van Persie egyenlítő csodafejese se vette el, meg is tapsolták, mondván, akkor megint mi jövünk. Amikor mégse ők, hanem a hollandok, akkor se hitetlenkedtek – még. Csak később, de akkor már káromkodtak is. Bőven jutott Vincente del Bosque szövetségi kapitánynak, hogy állíthatta Iker Casillast a kapuba, amikor annak már a Realban sincs helye?!

Hát erről folyt a diskurzus, miközben a hollandok egymásután lőtték a góljaikat. Meg arról, hogy del Bosque miért nem cserél? A világon senkinek nincs olyan kispadja, mint neki.

Amikor aztán végre bejött Torres Pedróval és Fabregasszal, és semmi sem változott, akkor a délspanyol arcok elszürkültek, és mindenki azt várta, hogy a hollandok mikor vágják be a hatodikat. Hátul valaki fütyült egyet szégyenében, de leteszem a nagyesküt: mi, nem helybeliek jobban szorítottunk Iniestáéknak, mint ők. Akik most sem értik, miért történt az, ami.

Igaz, mi sem.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!