Az olimpiára készülő magyar kajak-kenu válogatott biztos tagja Kozák Danuta, aki az elmúlt hetekben kajak-1 500 méteren először fölényesen nyerte a hazai válogatót, majd a duisburgi Világkupát is, és a kapitány döntése nyomán helyet kapott a négyesben is.

Édesapja kenuzott, Danuta pedig, aki a lengyel mama nyomán kapta keresztnevét, már 9 évesen megismerkedett a kajakozással. Pályafutását a KSI-ben kezdte, jelenleg a Honvéd versenyzője. Hamar kitűnt a tehetsége: 14 évesen ifjúsági világbajnokságot nyert Japánban. Ma már ötszörös világbajnok és többszörös kontinensgyőztes, a sportág 45. örökös bajnoka, amelynek kritériuma öt világbajnoki elsőség vagy olimpiai győzelem. Arra külön is nagyon büszke, hogy a 2008-as pekingi olimpián ezüstérmes lett a négyessel, 2010-ben pedig első olyan világversenyén, amelyen felnőttként egyéni számban indulhatott, Európa-bajnok lett.

– Sokan úgy tartják, hogy Magyarországon kajak-kenu válogatót vagy országos bajnokságot nyerni felér egy világbajnoki, vagy kontinensbajnoki aranyéremmel. Olimpiaival is?

– Valóban így van, idehaza nagyon erős a konkurencia. Világbajnokságot egyéniben eddig nem sikerült nyernem, de az évente van, az olimpia pedig csak négyévenként. Tehát egy olimpiai siker óriási lenne a számomra.

– Duisburgban a Világkupán megvert mindenkit.

– A világ elitjének egy része nem volt ott, többek között az egyik legnagyobb ellenfelem az ukrán Irina Oszipenko-Radomszki sem indult.

– Kik jöhetnek még szóba ellenfélként?

– Elsősorban a németek, a fehéroroszok, habár az elmúlt időszakban más nemzetek képviselői is beleszóltak már hármunk csatájába.

– Minden versenyző álma az egyéni győzelem. Mi a helyzet a csapathajókkal?

– Mindegyikben szívesen lapátolok, de valóban igaz, hogy egy sportoló számára az egyéni siker a legfontosabb.

– Storcz Botond kapitány azt mondta: annak ellenére, hogy az egyéni győzelem mellett Szabó Gabriellával a párosban is megnyerte az első itthoni válogatót, ebben a számban nem indulhat az ötkarikás játékokon.

– Nagyon szeretem a kettes hajót, főleg Szabó Gabival szép sikereket értünk el az elmúlt időszakban. Sajnos az időrend nem teszi lehetővé, hogy 500 méteren három számban induljak, de a négyesben ott leszek.

– Azon sportolók közé tartozik, akik a versenyzést össze tudták egyeztetni a tanulással. Milyen diplomája van?

– Kertészmérnökit végeztem, minden záróvizsgám megvan, de az olimpiára való felkészülés miatt a diplomamunkát még nem írtam meg.

– Ha már a magánéletét érintjük: azt mondják, egy élsportoló nőnek nehéz tartós kapcsolatot létesíteni.

– Hál’ istennek nekem sikerült.

– Mivel tölti legszívesebben az idejét, ha éppen nem edz, vagy nem versenyez?

– Imádok főzni és ízekkel kísérletezni, igaz nem egyszer a szemétkosárban köt ki a „különlegességem”, vagy éppen füstbe borul a konyha, de azért a legtöbbször sikerrel járok.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!