Nagy Tímea kétszeres egyéni olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót meglepetésként érte, hogy nemrég tagjai közé választotta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete.

 
Nagy Timea

A neves sportoló 1992 és 1999 között öt világbajnokságot nyert csapatban, edzője először Udvarhelyi Gábor jelenlegi szövetségi kapitány, majd a négyszeres olimpiai bajnok vívó, Kulcsár Győző volt. 2010-ben felhagyott az élsporttal, kisebb megszakításokkal 3 évig dolgozott logopédusként, jelenleg a Hajós Alfréd uszoda létesítményvezetője. Beszélgetésünk kezdetén néhány emlékezetes évszámot soroltam, amire Tímea azonnal „vágta” a választ.

1980 – Akkor kezdtem el vívni.
2000 – A sydneyi olimpia, amikor egyéni olimpiai aranyérmes lettem.
2004 – Athén, ahol sikerült megvédenem az egyéni olimpiai bajnoki címet, és ami külön öröm számomra, hogy ez a győzelem egyben a magyar sport 150. olimpiai aranyérmét jelentette.
2014 – Nagy megtiszteltetés ért, a „halhatatlanok” közé választottak.

– Meglepte a választás?

– Nagyon, mert én úgy gondoltam, hogy például egy háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamással szemben nekem nem lehet sanszom.

– 7-5 arányban mégis ön nyert.

– Én nem tudok így mérlegelni, megköszönöm, hogy beválasztottak, a lelkiismeretem tiszta, mert soha nem ártottam senkinek, soha nem „nyomultam”.

– 2012-ben a Magyar Vívó Szövetség Kulcsár Győző helyére a Magyar Olimpiai Bizottság tagjának jelölte, de visszalépett és kiállt a korábbi edzője mellett.

– Szerintem ez a minimum, ha ilyeneket nem tesz meg az ember, akkor az egész élete egy hazugság. Akkor csak az önzés és csak az érdek jellemzi, én pedig nem szeretném, ha ez beköltözne az életembe.

– Van még kapcsolata a vívással?

– Elnökségi tag vagyok a szövetségben, a napokban volt a centenáriumi gálavacsoránk, és nagyon jó volt találkozni a régi „nagy nevekkel”, vezetőkkel, vívótársakkal.

– Hogy látja a magyar vívósport jelenlegi helyzetét?

– Az utánpótlás terén még jó helyzetben vagyunk, de ha a felnőtteket nézzük, akkor már nem lennék ennyire elégedett. Egy biztos, nem szabad hátradőlni, mert nagyon erős a többi nemzet, olyanok is, amelyekről idáig nem is hallottunk.

– Mire gondol, ha azt mondom, 2-1?

– Arra, hogy két kislányom és egy fiam van. A legidősebb, Csenge 16, Luca 13, Csanád pedig 9 éves. Mindhárman sportolnak, a nagyobbik lányom és a fiam vízilabdázik, Luca pedig vív, természetesen párbajtőröző.

– Nagy a karácsonyi készülődés, süt-főz?

– Nem, és nem is tudok főzni. A szentestét mindig édesanyáméknál töltjük, ilyenkor a testvérem és az édesanyám készíti a menüt, halat, halászlét, borlevest, nagyon finom salátákat és rengeteg süteményt, így nekem nagyon jó dolgom van. Nálunk hagyományos a karácsony, a vacsora előtt együtt énekelünk, ha megszólal a csengő, futás a karácsonyfához, kezdődik a csomagok bontása, vagy inkább „szétszakítása”, majd utána az ünnepi asztal köré ül a család.

Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

1990-ben alakult, első tagjait a közönség választhatta ki. A felhívásra akkor 125 ezer kitöltött szavazólap érkezett, összesen 228 sportoló nevével. Közülük 21-en lettek „Halhatatlanok” – a kifejezés egyébként Vitray Tamás ötletére került a címbe a „minden idők legjobbjai” helyett. Azóta az elhunyt tagok helyére az élő sportlegendák választhatják meg új társaikat. Sándor Károly és Grosics Gyula idei halála után Nagy Tímea, Buzánszky Jenő, Kásás Tamás, Kovács István és Kovács Antal szerepelt a jelöltek között.

Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó
Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó
Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó
Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó
Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó
Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai bajnok vívó
Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő
Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos
Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó
Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó
Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó
Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász
Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó
Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász
Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó
Polgár Judit kétszeres olimpiai bajnok sakkozó
Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok vívó
Székely Éva olimpiai bajnok úszó
Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó
Vaskuti István olimpiai bajnok kenus
Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!