Felröppent a hír, miszerint a Barcelonának komoly gondot okoz Leo Messi 2018. június végén lejáró kontraktusának meghosszabbítása, és ez elégedetlenkedést váltott ki a katalán klub háza táján. A hírt Oscar Grau, a Barcelona vezérigazgatója jelentette be egy jótékonysági rendezvényen. Európa klubjai a fair play-szabály miatt feszülnek.

 
Lionel Messi - Forrás: Getty Images Hungary

A spanyol liga szabályzata kimondja, hogy egy klub költségvetésének maximum 70 százalékát fordíthatja játékosainak fizetésére. Grau szerint közel állnak ehhez a határhoz, ezért: „Ésszerű, hogy a világ legjobb játékosát szeretnénk megtartani, de muszáj tartanunk magunkat a szabályzathoz, ezért most az a legfontosabb, hogy hideg fejjel és józan ésszel gondolkodjunk. Szeretnénk a legjobbat, de áldozatot is kell hoznunk.”

Több spanyol sportnapilap információi szerint (Sport, Mundo Deportivo) a vezérigazgató szavai némi feszültséget okoztak a csapat öltözőjében, főleg a csapatkapitányok és a tapasztaltabb játékosok körében. A híresztelések igaznak is bizonyultak, mivel a szerda esti, Bilbao elleni 3-1-re megnyert kupameccs után Luis Suárez kiállt csapattársa mellett, és enyhén odaszólt Graunak a riporterek kérdésére válaszolva: „Messi a világ legjobbja, nem szükséges ehhez józan ésszel gondolkodnunk, elég csak a játékát néznünk.” A meccset követő sajtótájékoztatón a Barcelona trénerét, Luis Enrique-t is Messi helyzetéről faggatták az újságírók, aki szokásához híven igen diplomatikusan válaszolt: „Messi minden idők legjobbja, nélkülözhetetlen a csapat számára.”

Szó, mi szó, a 2017-es év jól kezdődött az argentin csatárnak, hiszen három meccsen három gólt szerzett, igaz, ezek mindegyike szabadrúgásból született – góljai a Villarreal ellen pontot, a Bilbao ellen továbbjutást értek.
 
Messi jelenlegi helyzete látszólag megosztó és nagyon aktuális téma a spanyoloknál, úgy látszik, a vezetőség és a stáb más véleményt alkot az argentin szerepét illetően, de hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudni.

A Real Madridnak és más spanyol kluboknak nem kell tartaniuk, hogy olyan helyzetbe kerülnek, mint a Barcelona, mert egyik spanyol focicsapat sincs a közelében ennek a bűvös 70 százaléknak. Így a szurkolóiknak sem kell azon izgulniuk, hogy szeretett csapataik ne lennének képesek megtartani a játékosaikat vagy jobb szerződést kínálni a számukra.

Oscar Grau megszólalásai amúgy tovább rontottak a helyzeten a Barcelona-játékosok körében, miután sikertelen tárgyalást folytatott a kapitányokkal Piqué ügyében. Ellene a spanyol szövetség indított fegyelmi eljárást, mert a Villarreal és a Bilbao elleni meccsek után „igazságtalannak és részrehajlónak” nevezte a bírók tevékenységét. A védőjátékos szerint „egyértelmű szituációkban a Barca ellen fújt a bíró, és több jogos 11-est sem adtak meg a katalánoknak”.


Néhány európai topklubnak más szabály okoz fejtörést.
A 2011-ben bevezetett, UEFA pénzügyi fair play szabályzata kimondja, hogy a klubok csak annyit költsenek átigazolásokra és egyéb kiadásokra, amennyit meg is tudnak termelni a labdarúgással kapcsolatos tevékenységeikből. Az UEFA 3 éves ciklusokban méri a csapatok pénzügyi helyzetét, és azokat a klubokat, ahol a kiadások nagyobbak, mint a bevételek, ott akár a vétkes egyesületeket ki is zárhatják a nemzetközi kupaversenyekből (Bajnokok Ligája, Európa Liga). Ilyen jellegű problémával küszködik pl. az Inter, a PSG, a Manchester City, az AS Roma.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!