Kerekes székkel vagy vakon a konditeremben? Igen! - A fitnesz, az aerobik vagy a kondizás nem új keletű testedzési módszer, népszerűségük azonban megjelenésük óta nem csökkent. Ám kevesen gondolnak azokra, akik bár örömmel edzenék magukat, hátrányos helyzetükből adódóan nincs lehetőségük erre. Mi van akkor, ha egy testi vagy szellemi fogyatékkal élő ember konditerembe szeretne menni? Vannak, akik rájuk is gondoltak.

 
Gusztos Péter, a büszke teremtulajdonos - Fotó: Hernád Géza

Korábban bankfiókként működött, hamarosan viszont speciális kondigépek lepik el az 500 négyzetméteres ingatlant Budapesten, a XIII. kerületi Tátra utcában.

A fitneszterem akadálymentes lesz és integratív, a beltéri sporteszközökön felül pedig több kültéri felszerelés kölcsönözhető majd. És nem csak az eszköztár, de a személyzet is különleges: a tervek szerint így vagy úgy, de mindenki közvetlen kapcsolatban áll majd a leendő vendégekkel.

A speciális képzettséggel rendelkező edzők mellett kerekes székes recepciósok, illetve látássérült masszőrök is dolgoznak. Ez a projekt azonban csupán része egy nagyratörőbb, hosszabb távú elképzelésnek.

Gusztos Péter – aki sportra cserélte a politikát – és a SUHANJ! Alapítvány projektje szó szerint utat tör magának. Magyarországon elsőként nekiláttak egy testi és szellemi fogyatékosok számára elérhető konditerem kialakításának. A tervek szerint 2016 februárjára elkészül a terem, s ha minden jól megy, 1-2 éven belül önfenntartóvá válhat. Ezzel azonban még messze nincs vége a folyamatnak: már szerveződnek a minden nagyobb futó- és triatlonversenyen induló alapítvány vidéki csoportjai.

„Motiváció, élmény, integráció!” – sorolja Gusztos Péter a SUHANJ! szellemiségének oszlopait. Munkájuk ugyanis nemcsak arról szól, hogy növeljék azoknak a számát, akiknek elérhetőek az alapítvány szolgáltatásai. A legfontosabb cél az, hogy a szervezet programjaiban a hátrányos helyzetűek és az épek egyszerre, integrált módon vehessenek részt. Nem kis fába vágta tehát fejszéjét az alig ötéves alapítvány, de az eddigiek alapján nem tűnik úgy, mintha az csorbulna.

A terem felszereltsége:
- spinner teremkerékpárok
- krankcycle (ez egy kézzel tekerhető, a felsőtestet erősítő és egyben kardió eszköz, melyet mozgássérültek is használhatnak – képünkön)
- speciális erősítő gépek, amelyeket mindenki használni tud, tehát integratívak, de ez az egyetlen olyan lapsúlyos erősítő gépcsalád, amit kerekes székesek is tudnak használni. Ebből az eszközből jelenleg egy sincsen Magyarországon.

 

A suhanás kezdete. A 2010-ben, 200 ezer forintos tőkével alapított SUHANJ! misszióját azzal kezdte, hogy
fogyatékkal élőkkel indult futóversenyeken, majd 2011-ben elsőként indított zenés teremkerékpáros
edzéseket látássérülteknek. „Külföldi maratonokon láttam olyan csapatokat, melyek sérült gyerekeket
toltak végig a távon, óriási élményt szerezve ezzel nekik. Szóltam néhány barátomnak, csináljunk mi is
valami hasonlót. Szerencsére sokan mellénk álltak” – mondja Gusztos Péter. A SUHANJ! 2014-ben a
kezdeti pénznek több mint 90-szereséből, 18 millió forintból gazdálkodhatott. Az alapítvány tulajdonában
lévő eszközpark értéke pedig meghaladja a 15 millió forintot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!