„Az előző évekkel ellentétben ezúttal a magyar mentalitás sem lehet hátrány, a Győr ugyanis már nemzetközi csapat, spanyol edzővel.”

 
Eduarda Amorim bombáira szükség lesz

A vasárnap kezdődő női kézilabda Bajnokok Ligája-döntővel kapcsolatos mondat a háromszoros BL-győztes német Grit Juracktól származik, aki tavalyi visszavonulása óta az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) honlapjának szakértőjeként dolgozik. Jurack szavai a „magyar mentalitásról” bár nem túl kedvesek, azért nehéz lenne tagadni, hogy tartalmaznak némi igazságot, gondoljunk csak női kézilabda-válogattunk drámai körülmények között elbukott fináléira (2000, Sydney vagy 2003, Zágráb). Sőt, maga a Győr is hétből hét elbukott döntőnél tart a nemzetközi porondon…

Az esélyek viszont most talán minden eddiginél jobbak, az ETO 14 idei BL-találkozójából 13-at megnyert, köztük oda-vissza hat góllal legyőzte a mostani ellenfelet, a Larvikot. Hiba lenne viszont leírni a norvég bajnokot, a keretük ugyanis telis-tele van olimpiai, világ- és Európa-bajnok hazai klasszisokkal. Nagy szerencsénkre azonban ez a csapat nem egyenlő az északiak válogatottjával, a két legjobb norvég ugyanis – ennyi elfogultság talán belefér – Katrine Lunde-Haraldsen és Heidi Löke személyében éppen a Győrt erősíti.

A kedélyeket kissé borzolta a héten, hogy az EHF román játékvezetőket jelölt ki a ma 16.45-kor kezdődő larviki mérkőzésre, ami azok után, hogy a Győr az elődöntőben a román Valceát búcsúztatta drámai körülmények között, minimum fura – egyesek szerint pedig nem független attól, hogy a magyar kézilabdázók és sportvezetők élesen bírálták az EHF-et a Veszprém–Kiel meccsen látott bírói ténykedés miatt.

Hogy nyolcadszorra végre összejön-e a végső siker a győrieknek, legkésőbb a jövő szombati, veszprémi visszavágó után kiderül. „Most vagy soha” érzésről talán nincs szó, hiszen Ambros Martín csapata várhatóan a következő idényben is ott lesz az élmezőnyben, ennek ellenére azt a kérdést azért feltehetjük: „mikor, ha most sem?”

 

Címkék: kézilabda, sport, Győr

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!