A labdamenetek előtt a szervához készülődő játékos végeláthatatlan labdapattogtatása az egyik legbosszantóbb jelenség a teniszben. A sokszor az ellenfél kizökkentésére használt „taktikai fegyvernek” most hadat üzennek a Grand Slam-tornák szervezői.

 
Tik-tak, tik-tak...

A napokban bejelentették, hogy 2018-tól kezdődően 25 másodperc áll majd rendelkezésre az adogatásra, ezt egy, a versenyzők által jól láthatóan elhelyezett, visszaszámláló óra méri.

A hírt a nemzetközi teniszvilág berkein belül általában jól fogadták, bár az elmúlt évtized két legsikeresebb férfi játékosa némi kritikát is megfogalmazott.

Rafael Nadal szerint a hosszú labdamenetek után, vagy extrém melegben törölközéssel együtt ennél több időre van szükség, hogy felkészüljenek a következő szervára. A döntéshozók részben erre is reagálva közölték, a szabály nem lesz ennyire szigorú, a játékvezető bármikor dönthet úgy, hogy kis késleltetéssel indítja az órát, például, ha meg akarja várni, hogy véget érjen a közönség üdvrivalgása. Roger Federer szerint pedig a kijelzőt látva stresszessé, sőt görcsössé válhatnak a játékosok, az idő szorításában több lehet az elkapkodott, rontott szerva, ami negatívan hat a mérkőzések színvonalára. Az óra élesben tehát a jövő januári Ausztrál Openen debütál, a másik három Grand Slam-viadal szervezőinek meglesz az az előnyük, hogy az ottani tapasztalatokat beépítve tökéletesítsék a rendszert.

Még egy jelentősnek mondható újításra derült fény, amely szintén egy, a nézők számára dühítő elemet próbál kiiktatni, méghozzá a túl gyorsan véget érő első fordulós meccseket. A jövőben azok a teniszezők, akik még a sorsolás kezdete előtt visszalépnek a GS-tornáktól, zsebre tehetik az első forduló veszteseinek járó pénzdíj felét. Ez elsőre nem tűnik túl igazságosnak, de valójában még mindig ezzel járhat legjobban a közönség. Jelenleg ugyanis sok játékos csak azért vállalja sérülten az indulást, nehogy elessen a pénztől, cserébe viszont gyorsan feladja az első körös találkozóját.

Az idei wimbledoni tornán például Federer és Novak Djokovic is néhány perc után jutott tovább a nyitó fordulóban, ami nem kis elégedetlenséget váltott ki a helyszínen a kedvenceik mérkőzésére busás áron jegyet váltók körében. A döntéshozók gondoltak arra az esetre is, ha valaki nem elégedne meg a fele összeggel, és mégis elindulna sérülten: aki pályára lép, de ott „nem professzionális” teljesítményt nyújt, a teljes pénzdíjtól elesik. A tét egyébként nem is kicsi, a januári Ausztrál Open esetén például 50 ezer ausztrál dollár, átszámítva mintegy 10 millió forint jár az első kör veszteseinek is.
 

Címkék: tenisz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!