Ha Fernando Alonso megnyeri a hétvégi Brazil Nagydíjat, akkor ő az idei Forma–1-es világbajnok. Spanyolországban az egyik legnagyobb sportolóknak adható kitüntetés az Asturia hercege cím, amelyet Alonso már korábban megkapott. Most sor kerülhet ismételt megkoronázására, és arra, hogy életében harmadik alkalommal válhat a száguldó cirkusz királyává.

 
Szabadedzés előtt

 A befejező két futam előtt még többen versenghetnek a világbajnoki címért. Jelenleg a spanyol áll az élen, 231 ponttal, őt követi az ausztrál Webber 220-szal, majd Hamilton 210 ponttal, Vettel pedig 206-tal. Ami azt jelenti, hogy matematikailag még esélyesek a bajnoki koszorúra. Óriási számolgatás folyik, hogy kinek hol kell végeznie Interlagosban ahhoz, hogy bajnok legyen, vagy hogy életben tartsa bajnoki reményeit. Abban az esetben, ha Alonso nyer, vitathatatlan, hogy ő az idei győztes. De ehhez Webbernek nem szabad a négy közé kerülnie, vagy Hamiltonnak nem szabad dobogón végeznie, Vettelnek pedig legfeljebb a harmadik pozíció megszerzése az, ami még belefér az Alonso sikerét biztosító számításba. Minden bizonnyal érdekes és izgalmas lesz a brazil futam, főleg annak ismeretében, hogy meglepetésre a német Nico Hülkenberg, a Williams pilótája szerezte meg az első rajtkockát a Brazil Nagydíjon. Ez azt jelenti, hogy Alonsónak, aki csak az 5. helyről indulhat, igencsak fel kell kötnie a felkötnivalót, ha meg akarja szerezni a győzelmet és egyben a világbajnoki címet Interlagosban. Hülkenberg mögött Vettel, Webber és Hamilton a sorrend. A tavalyi világbajnok, a McLaren-es Button a 11. helyről indulhat. A verseny érdekessége, hogy igencsak ott vannak a trónkövetelők, azaz bármi előfordulhat és bárki nyerhet a brazil Grand Prix-n. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher a nyolcadik rajtkockát szerezte meg, míg a brazil Massa, a közönség kedvence, a kilencedik helyről indulhat, és nagyon kell vigyáznia, hogy jól szerepeljen, mert ha tréfásan is, de hazája főügyésze megfenyegette, amennyiben nem teljes odaadással küzd és segíti csapattársát, Alonsót, akkor „bilincsben” viteti el a pályáról.

 PÉNZT A HUNGARORINGBE A

legfontosabb az, hogy a Forma–1-es versenyből származó jelentős bevételből valamenynyit vissza kellene forgatni a Hungaroringbe, mert nagyon sok olyan feladatot kell megoldani, amelyhez bizony komoly pénz kell – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Gyulai Zsolt, a Hungaroring Zrt. új elnöke. Az egykori olimpiai bajnok kajakos a leghatározottabban cáfolta, hogy a még épülő bulgáriai pálya vezetője szerint, ha elkészülnek, akár a Magyar Nagydíj helyére léphetnek. Mint mondta, a Hungaroringnek 2016-ig élő szerződése van a szervezőkkel, pontosabban a Forma–1 mindenható urával, Bernie Ecclestone-nal, aki maga is kapásból cáfolta a bulgáriai sportvezető állítását. Az azóta napvilágot látott jövő évi Forma–1-es naptárban benne van a Magyar Nagydíj. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az új elnök találkozott- e már Ecclestone-nal. Gyulai elmondta, hogy hivatalosan az idei zárófutamon, Abu Dhabiban tárgyal vele először.

(fm)

Címkék: F1, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!