Kis csapat a mennybe megy - Lassan már fél éve annak, hogy a Leicester City lett az angol labdarúgó-bajnokság őszi bajnoka. Akkor még a legtöbben azt találgatták, mikor pukkad ki Anglia meglepetéscsapata – ám ez azóta is várat magára, s már csak néhány pont választja el a bajnoki címtől.

 
Claudio Ranieri mester tud valamit - Forrás: Profimedia

Szokatlan helyzet állt elő az angol Premier League-ben: az euró-százmilliókból felépített Chelsea, Manchester City és Manchester United egy kiscsapat hátát nézi – karöltve az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság többi résztvevőjével. A „Rókák” – ez a Leicester beceneve – az utolsó négy mérkőzésen szerzett tíz ponttal biztosították be idei élvonalbeli tagságukat.

Akkor még senki sem gondolta, hogy a szezon 33. fordulója után hétpontos előnnyel vezetik majd a tabellát. A Leicester City tökéletes példája a céltudatos, bennmaradásért küzdő angol középcsapatnak. Adott ehhez egy valódi „tűzoltó-edző” Claudio Ranieri személyében, aki korábban olyan széteső nagy csapatok felcsere volt, mint az Inter, a Roma vagy a görög válogatott.

A csapat kerete is éppen olyan, mint egy középcsapaté. A korábban szinte ismeretlen hazai játékosoknak a szezon hozta meg a hírnevet, és csatlakozott hozzájuk néhány angol transzfertőkéből vásárolt külföldi, mint például Shinji Okazaki (korábbi klubja: Mainz) vagy Christian Fuchs (Schalke). A siker titka alighanem a jól szervezett és irányított játékosok fegyelmezettsége: a védekezésre és gyors kontrákra épülő taktikához minden sorban megvannak a vezéregyéniségek. A védelmet a másodvirágzását élő, korábbi Chelsea-védő, Robert Huth irányítja, a középpályán a háromtüdejű Kanté robotolását Drinkwater kamatoztatja pontos passzaival, a gólokért pedig a szezon legfelkapottabb párosa, Jamie Vardy és Riyad Mahrez felel. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek; azzal ugyanis senki nem számolt, hogy a Leicester elbűvölően puritán játéka egyszerre lesz elég a nagyok szétkontrázására és a kicsik megfojtására.

 

Utoljára európai topligában a Kaiserslautern volt képes arra, amire most a Leicester készül – jóllehet, a német csapat 1998-ban egyből a feljutás után nyert bajnoki címet. Most a Premier League történetének egyik legnagyobb bombája robbanhat, még akkor is, ha a Leicester (PL) lemarad az aranyéremről. A jövő évi Bajnokok Ligája és a PL televíziós pénzei jó időre megtöltik majd a kasszát, és akkor még nem is beszéltünk a nyári átigazolási időszakról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!