A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) döntése értelmében nem indulhatnak bolgár súlyemelők a riói olimpián. Ugyancsak pozitív doppingtesztek miatt eltiltották a houstoni világbajnokságról Hondurast, Panamát, Guatemalát, Sierre Leonét és Tádzsikisztánt is. Egy magyar is fennakadt a rostán.

 
Súlyos vádak, súlyos büntetések – a bolgár súlyemelők megint nem lesznek ott az olimpián - Forrás: Shutterstock

A bolgár súlyemelők még augusztusban buktak le; az Európa-bajnokságra készülő válogatottban nyolc férfi és három nő adott pozitív mintát. Mindannyian a szteroidok közé tartozó sztanzololt szedték. A többi országot azért tiltották el a vb-ről, mert nem közölték hollétüket a szövetséggel, így nem tudtak tőlük mintát venni. A 94 kilós Pócza Vajk Károly szervezetében is sztanozololt találtak egy versenyen kívüli ellenőrzésen. Amíg nem zárják le az ügyét, nem versenyezhet.

A bolgároknak egyébként nem ismeretlen az eltiltás: 2000-ben Sydneyben az olimpiáról küldték haza a már érmes sportolókat dippongvétség miatt, 2008-ban pedig csaknem egy tucat sportolójuk bukott le, így önként léptek vissza a pekingi játékoktól.

Úgy tűnik, 2015 a sport fekete éve: a múlt héten a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Oroszországot függesztette fel az államilag szervezett doppingolás miatt. Az oroszok riói indulása még kérdéses, az viszont már biztos, hogy a fedett pályás vb-n biztosan nem lesznek ott az atlétáik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!