Cseh László világbajnoki címe 200 méter pillangón bizonyította, hogy az élsportban 30 felé közeledve is van élet. Vannak sportágak, ahol a negyedik ikszbe lépve is lehet kiemelkedő eredményt elérni: egy hónappal ezelőtt Imre Géza lett párbajtőr-világbajnok, már a negyvenen túl. Adódik a kérdés, hogy vajon az edzésmódszerek fejlődésével és a test működéséről való tudás gyarapodásával kitolható-e az az időszak, amíg a sportolók fizikai teljesítőképességét a csúcson tudják tartani, vagy akár növelhetik is.

„Sportágtól függetlenül általában a 19–30 év közötti korosztály nyeri az érmek nagy részét a világversenyeken. A személyes meggyőződésem viszont az, hogy egy igazán tehetséges, alázatos, sportszerűen élő ember 30-35 éves koráig vagy akár tovább is élen tud maradni. Az állóképesség körülbelül 30 éves korig folyamatosan fejlődik, a gyorsaság az, amit már egy idő után nehéz tovább fejleszteni, inkább csak szinten lehet tartani. A taktikai érettség pedig bizonyosan nő a kor előrehaladtával, és egy vívó esetében például ennek kulcsszerepe van, nem véletlen, hogy ebben a sportágban gyakran érnek el idősebb sportolók kiemelkedő eredményt. De például a vegyes úszásnál is rengeteget nyom a latban a versenytapasztalat. Gyorsaságban, az úszás vagy az atlétika sprint számaiban 20-22 éves korban tudják elérni azt a maximumot, amit aztán tartani tudnak jó ideig. Így tulajdonképpen a tinédzser bajnokok számítanak a nagyobb kuriózumnak, akik már ilyen korán képesek nyerni – mint például a most 18 éves úszó, Katie Ledeczky, vagy annak idején Egerszegi Krisztina” – mondja dr. Pavlik Gábor sportorvos. Míg régen az úszók némi tornatermi edzés mellett szinte kizárólag a medencében rótták a hosszokat, ma már kiegészítő edzésként speciális gépekkel és gyakorlatokkal fejlesztik az izomzatukat, ennek köszönhető az eredmények folyamatos fejlődése. Emellett az úszás az ízületeket sokkal kevésbé terheli meg, mint a szárazföldi sportok, így a versenyzők nagyon nagy mennyiségű edzésmunkát el tudnak végezni.

Vannak olyan sportágak is, amelyek kifejezetten az idősebbeknek fekszenek, a maratoni futásban például az a meglepő, amikor fiatalok nyerik. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az idősebb kori jó eredményt gyerekkorban kell megalapozni, az nehezen fordulhat elő, hogy valaki stabil alapok nélkül érjen el kiemelkedő eredményt 30 éves kora környékén. „Az állóképesség kulcsa a szív teljesítménye, ezért mindenképpen szükség van a serdülőkori munkára, az adja az alapot” – teszi hozzá dr. Pavlik Gábor.

Hosszú Katinka a maga 26 évével a második legidősebb női bajnok lett Kazanyban, nála csak Jennie Johansson, az 50 méter mell győztese idősebb egy évvel. A férfiaknál a legidősebb világbajnok a 31 éves Ryan Lochte, második pedig a francia Camille Lacourt, aki éppen egy sprintszámban, 50 méter háton lett a legjobb, így a „kordobogón” csupán 3. Cseh László, aki decemberben tölti be a 30-at.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!