Az elmúlt napokban röppent fel a meglepő hír: a kenus Kozmann György újrakezdi a sportolást, két évvel a pekingi olimpiai bronzérem megszerzése után. Kozmann neve korábban szinte összeforrt a tragikus körülmények között elhunyt Kolonics Györgyével – együtt 4 világbajnoki és 4 Európa-bajnoki aranyérmet szereztek. Kozmann, miután abbahagyta a versenyzést, belekóstolt az „úri huncutságba” is: Pakson független jelöltként indult a polgármesteri székért.

 
Pekingi bronz

– Miért döntött úgy, hogy újrakezdi?

– Aki több mint két évtizedet eltöltött a versenyzéssel, nem tudja a napi megterhelést csak úgy, valami mással pótolni. Amikor bejelentettem, hogy befejezem, úgy is gondoltam. Idén nyáron viszont már motoszkált az agyamban, újra kellene kenuznom, és meg kellene kísérelnem, hogy Londonban ott legyek a harmadik olimpiámon is. Ezt először edzőmmel, Ludasi Roberttel beszéltem meg, aki támogatta.

– Szerepe van-e ebben, hogy nem jött össze a politikai siker? Egyáltalán miként jutott eszébe, hogy megpályázzon egy polgármesteri széket?

– Mindig kerestem a kihívásokat, és sokan felkerestek Pakson a lokálpatrióták közül, hogy kíséreljem meg az ő érdekeit képviselve a polgármesteri címet megszerezni.

– Nagyot csalódott?

– Büszke vagyok a szereplésemre, mert közel 30 százalékot kaptam, és a második helyen végeztem egy olyan polgármester mögött, aki évek óta irányítja az atomvárost.

– Milyen tervekkel készül, egyéni vagy csapathajóban szeretne versenyezni?

– Hozzám mindig közelebb állt a csapathajó, vagyis a páros meg a négyes kenu.

– Döntött már arról, hogy kivel megy együtt?

– Egyelőre olimpiai bronzérmes társammal, Kiss Tamással közösen végezzük a kemény felkészülést. De tavasszal dől el, hogy továbbra is vele evezek-e.

– A 2012-es londoni olimpia a célja. Mi kell ehhez?

– Munka és munka. Meg az, hogy kivívjuk a 2011-es kvalifikációs szegedi világbajnokságon való részvételt lehetőségét. Ha ez nem sikerül, akkor csak egy kaland marad a kísérlet.

– Ha végleg befejezi a kenuzást, megpróbálkozik – e újra a politikával?

– Engem nem a politika, hanem Paks és az ottani emberek képviselete izgat. Ha újra megkeresnek, akkor talán ismét belevágok, szeretem a kihívásokat. Persze egy sportembernek veszíteni is meg kell tanulnia.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!