Próbajátékra érkezett, de megsérült, nálunk maradt. A kameruni Yondo Yvan szerint egy csak külföldiekből álló labdarúgócsapat példát mutatna a magyaroknak.

  <h1>Yondo Yvan: később is szeretné hasznosítani tudását</h1>-
  <h1>African Footballers in Hungary: - Mi is ugyanolyanok vagyunk, mint ők</h1>-

Yondo Yvan: később is szeretné hasznosítani tudását

- – Kép 1/2

Profinak indult, amatőr lett belőle. A kameruni Yondo Yvan 2006-ban próbajátékra jött Magyarországra a Tatabányához, de sajnos lesérült. A futball szeretetétől viszont ez sem tántoríthatta el, és bár a 29 éves Yondo ma már egy nemzetközi cégnél értékesítő, a focit még mindig szenvedélyének tekinti: a Balatoni Vasas SE színeiben játszik a Somogy Megyei I. osztályban, amatőrként. A védelmet erősíti. Legutóbb Kaposmérő ellen eltiltás miatt nem lépett pályára, de előtte a Babócsa ellen végigjátszotta a találkozót, amíg ki nem állították a 90. percben. A Balatonkilitihez tartozó csapatról készült fotókon nagy lendülettel játszik, mellesleg a csapat honlapján látható fotók többségét (az itt láthatóakat is) a felesége, Yondo-Botos Kata készítette. Távlati tervei közt szerepel, hogy a futballról szerzett tudását, tapasztalatait, kapcsolatait hasznosítsa.

Jelenleg a magyar NB I-ben úgy két tucat afrikai focista játszik. Yondót az afrikai országokból érkező játékosok nehézségeiről kérdeztük. Sorrendben így hozta fel: papírok, pénz, emberi kapcsolatok.

„Ahhoz, hogy valaki Magyarországra jöjjön egy afrikai országból játszani, szüksége van meghívólevélre az adott klubtól, amellyel vízumhoz juthat. A játékosnak bizonyítania kell, hogy anyagilag nincs terhére az országnak, rendelkezik tb-vel, és az ittléte nem jelent fenyegetést. A harmadik világbeliekre ráadásul szigorúbb szabályok érvényesek, mint a más országokból érkezőkre” – meséli Yondo. Egy profi focistának könnyebb megszerezni a papírokat, mert van munkaszerződése a klubjánál, és bevált szokás, hogy az egyesület intézi a hivatalos ügyeket. A tartózkodási engedélye addig érvényes, ameddig tart a szerződése.

Yvan szerint idegenlégiósként további nehézséget jelenthet, hogy sok csapatnál vannak kifizetési problémák, és egy magyar futballistával ellentétben ők nem támaszkodhatnak ilyen esetben a családjukra, hiszen messze élnek.

„Az amatőr futball más eset. Mindenki a foci szeretete miatt játszik. Egy külföldinek amatőr csapat tagjává válni azért is jó dolog, mert megkönnyíti a beilleszkedést a magyar közösségbe, emberi kapcsolatokat teremthet” – mondja Yvan.

Talán nem véletlen, hogy épp mostanában alapítják meg az African Footballers in Hungary Egyesületet. A kezdeményezés lelkesítő. „Az alapötlet tőlem származik, de nem kellett sokat bizonygatnom a többieknek, hogy szükségünk van egy olyan szervezetre, ami a mi közösségünket összefogja. Az egyesület egyik legfontosabb célja, hogy segítsük a Magyarországon játszó afrikai profi futballistákat beilleszkedni a magyar társadalomba, valamint támogassuk pályafutásuk építését oly módon, hogy reklámozzuk sikereiket az otthoni és a magyar szurkolók között.”

Yvan nem érzi aggasztóbbnak az idegenellenességet Magyarországon, mint máshol. „Személyesen nincs rossz tapasztalatom. Néhány ember az idegentől való félelmét leplezi azokkal a bántó kifejezésekkel, melyeket használ. Egyesületünk céljai közé tartozik az is, hogy ezek a szurkolók személyes kapcsolatot is teremthessenek az afrikai játékosokkal. Megismerhessenek bennünket és felismerjék azt, hogy mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint ők” – vallja Yondo Yvan, a Balatoni Vasas kameruni játékosa.

A légiósok arányának visszaszorítása régóta dédelgetett álma a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetésének. A hazai tehetségek szerepeltetésének anyagi díjazása, úgy fest, már nem elegendő eszköz, így rövidesen a külföldiek számának korlátozására is sor kerülhet. Az EU-országokból érkező futballistákkal nem olyan könnyű a helyzet, ám például a számos csapatban és osztályban jelen lévő afrikai légiósok lehetőségei megváltozhatnak.
A legújabb terv az esélyegyenlőtlenség példája: a nemzetközi kupákban indulók keretében tíz külföldi lehet, közülük egyszerre öten lehetnek a pályán. Akik csak az NB I-ben játszanak, azoknak hét légiósuk lehet a keretben, közülük egy időben három játszhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!