José Mourinho szerint a fociban a klubhűség a siker kulcsa. A pénz nem elég; a legfontosabb, hogy a játékos maximálisan azonosuljon klubja filozófiájával. De a klub-, vagy országváltás régen is ugyanolyan ismert volt, mint manapság.

  <h1>Ryan Giggs</h1>-
  <h1>Paolo Maldini</h1>-
  <h1>Paolo Maldini</h1>-

Ryan Giggs

- – Kép 1/3

Az olaszok a harmincas években honosított argentinokkal lettek kétszeres világbajnokok. Szinte minden nagy futballista megfordult több klubban, még a Bayern-jelkép Beckenbauer is játszott két évet a Hamburgban.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a modern labdarúgás legendás „egyklubos” játékosait.

Franco Baresi, minden idők egyik legjobb bekkje két évtizedet töltött a piros-feketék védelmének szívében. 697 mérkőzés után, 37 évesen vonult vissza. A 6-os mezt klubja szintén nyugdíjba küldte, amely gesztus Olaszországban ritkaság számba megy. Paolo Maldini pályafutása során csak egyetlen klubban, az AC Milanban szerepelt. Ezt klubja úgy honorálta, hogy egykori védőtársa, Baresi hatos meze után az ő hármasát is visszavonultatta, és azt csak fia hordhatná, ha egyszer a klub játékosa lesz. Francesco Totti, akit ötször választottak Olaszország legjobbjává, 16 évesen mutatkozott be a Róma csapatánál. 1993 óta 588 meccsen 249 gólt lőtt, mindkét teljesítménye abszolút klubrekord. Pályatársa, Alessandro del Piero ugyan a Padova csapatában mutatkozott be, de 1991 óta csak a Juventusban – és az olasz válogatottban – lépett pályára. Bár zsenialitását senki nem kérdőjelezi meg, karrierje korántsem olyan sikeres, mint Maldinié. Alex „csak” hét bajnoki elsőséget és egy BL-győzelmet tud felmutatni.

A védő Carles Puyol 32 éves, hosszú évek óta alapembere a világ egyik legnépszerűbb csapatának, a Barcelonának. Kevesen tudják róla, hogy eredeti posztja kapus volt, de csatárként is próbálkozott. 17 évesen került a Barca B csapatába 1996-ban és 1999-ben az akkori vezetőedző, Louis van Gaal vitte át a nagyok közé.

A Manchester Unitedban az Alex Ferguson által a kilencvenes évek elején bevezetett fiatalítás egyik emblematikus alakja Ryan Giggs. A most 38 esztendős labdarúgó 16 éves kora óta tagja az MU felnőtt együttesének, ő a klub legsikeresebb játékosa. Ezt 9 bajnoki cím, 4 FA-kupa-győzelem, 2 Ligakupa-elsőség, 1 Bajnokok Ligá­ja-győzelem, 1 Európai Szuperkupa és 6 Angol Szuperkupa elnyerésével sikerült elérnie. Tart egy érdekes rekordot is: egyedül ő mondhatja el magáról, hogy a Premier League megalapítása óta minden szezonban gólt szerzett. Amíg az elmúlt húsz évben az Arsenalt többnyire légiósai jellemezték, a két másik nagy angol klubnak is akadt olyan futballistája, akit nehezen lehetne elképzelni más csapat mezében. Steven Gerrard még csak 31 esztendős, mégis a Liverpool legendájának számít. Egész karrierjét a klubnál töltötte. Gerrarddal egykorú a Chelsea játékosa, John Terry, aki 14 éves kora óta játszik a londoni csapatban. Bár 2000-ben két hónapra kölcsönadták a Nottinghamnek, de ettől még mindenki kizárólag a Chelsea-vel kapcsolja össze a nevét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!