Bulgáriában a szurkolók a héten Bojko Boriszov miniszterelnököt választották a 2011-es év legjobb labdarúgójává. Az 52 esztendős kormányfő, aki a harmadosztályú Vitosa Bisztrica amatőrcsapatának igazolt játékosa, fölényesen nyerte a szavazást, megelőzve többek között a Manchester Unitedben játszó – korábbi hétszeres győztes – Dimitar Berbatovot.

  <h1>Sean Connery</h1>-
  <h1>Vinnie Jones</h1>-

Sean Connery

- – Kép 1/2

Lapunk ennek nyomán megkísérelte összeállítani a hírességek focicsapatát, ahová olyan politikusok, színészek, vagy épp zenészek kerülhettek, akik civil karrierjük előtt – vagy mellett – a futballpályán is szerencsét próbáltak – több-kevesebb sikerrel. Boriszov mellé tíz ma is élő személyt válogattunk be, így maradhatott ki Sir Arthur Conan Doyle, Albert Camus, Luciano Pavarotti, vagy épp Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa, Kiss-Rigó László püspök, akik egyébként – bár nem ezzel szereztek maguknak hírnevet – egytől egyig kapusok voltak. Hálóőr persze akad így is. 

Bajnai Gordon

Hazánk előző miniszterelnöke a Budapesti Labdarúgó Alszövetség (BLASZ) I/B osztályában játszó 43. Sz. Építők SK kapusa, a klubnál 2001-ben az év labdarúgója volt. 

Orbán Viktor

A jelenlegi miniszterelnök 1982-től a Medosz-Erdért, 1999-től pedig a Felcsút SE igazolt labdarúgója volt. Utóbbi csapatnál az NB II-ben is pályára lépett, utoljára a 2005/06-os idényben. Csatárposzton szerepelt, 2-es számú mezben. 

George Weah

Az 1995-ös aranylabdás csatár valamelyest kakukktojás, hiszen a labdarúgás befejezése után fogott civil, egészen pontosan politikai karrierbe. Népszerűségét felhasználva hazájában, Libériában, a Demokratikus Változásokért párt színeiben, a szavazatok 40%-ával második lett a 2005-ös elnökválasztáson. 

Oleh Blohin

Az ukránok 1975-ös aranylabdását is főként a futballpályáról ismerjük: közel két évtizeden át erősítette a szovjet válogatottat és a Dinamo Kijevet. 2003-tól négy éven át az ukrán válogatottat szövetségi kapitánya volt, de eközben szociáldemokrata politikusként már második ciklusát töltötte hazája parlamentjében. 

Sean Connery

Az Oscar-díjas skót színész huszonévesen a Bonnyrigg Rose együttesét erősítette. Egy Manchester United elleni edző­meccs után maga a legendás MU-edző, Sir Matt Busby hívta próbajátékra a Vörös Ördög­ökhöz. „Végül azért döntöttem a filmezés mellett, mert labdarúgóként legfeljebb tíz jó évem lett volna” – mondta a színészként hetven fölött is aktív Connery. 

Rod Stewart

A brit énekes futballőrült édesapja ösztönzésére próbálkozott a profi labdarúgó-karrierrel, a harmadosztályú Brentford gárdájánál azonban csak edzőmérkőzéseken lépett pályára. Többször előfordult, hogy neki kellett tisztítania a legjobbak cipőjét, nem csoda hát, hogy végül a zenélés mellett döntött. 

Julio Iglesias

A latin pop királyáról bizonyára kevesen tudják, hogy 17 évesen a Real Madrid korosztályos csapatának tagja volt. Húszévesen, 1963-ban, egy súlyos autóbalesetben megsérült a gerince, és bár sportpályafutása véget ért, a rehabilitáció alatt – kézügyességét fejlesztendő – elkezdett gitározni… 

Robbie Williams

Az angol énekes és dalszerző is egészen kiskorától szívta magába a futballpályák levegőjét, szülei üzemeltették ugyanis a negyedosztályú Port Vale stadionja melletti pubot, a szurkolók legfőbb törzshelyét. A Take That későbbi frontembere, aki szólóban is hatalmas sikereket aratott, játszott a klub korosztályos együtteseiben, 2006 óta pedig a gárda többségi tulajdonosa. 

Gordon Ramsay

A nem éppen jó modoráról híres „médiaszakács” saját bevallása szerint két mérkőzésen is játszott a skót Rangers első csapatában. A klub statisztikusainál viszont ennek nincs nyoma, a 18 évesen – labdarúgó-karrierjére nézve – végzetes térdsérülést szenvedő Ramsay ugyanis csak barátságos találkozókon ölthette magára a klub mezét. 

Vinnie Jones

A brutális belépőiről ismert középpályás karrierje során több élvonalbeli angol klubnál is megfordult, és kilenc alkalommal szerepelt a walesi válogatottban. 1998-ban váltott pályát, ebben az évben kezdődött filmszínészi karrierje A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső című akció-vígjátékkal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!