A Bayern München július 24-én, az Uli Hoeness-kupa keretében felkészülési meccset játszik Pep Guardiola korábbi csapata, a Barcelona ellen. Az összecsapást már tavaly lekötötték, de azóta jóval feszültebbé vált a felek viszonya. A történtekről és arról, mit várhatunk Guardiola Bayernjétől, Hegedűs Henriket, az NST bloggerét, a Barca című könyv és a hamarosan megjelenő Guardiola-önéletrajz egyik fordítóját kérdeztük.

 
Örömmel fogadták Guardiolát Münchenben (Fotó: Profimedia-Red Dot/DPA)

– Napok óta megy a médiában az adok-kapok, szegény szurkolók nem tudják, kinek higgyenek. Sejthető, mi áll a Guardiola–Barca-ügy hátterében?

– Egészen 2013. július elejéig Guardiolának egy rossz szava sem volt exklubjáról, most azon-ban kifakadt, mondván: a Barcelona vezetősége méltatlan pletykákat terjeszt róla, megpróbálják besározni, és összeugrasztani a súlyos beteg Tito Vilanovával. Mindez nem teljesen meglepő. A klub hasonlóan reagált, mikor Pep játékosként készült elhagyni a csapatot; akkor azt híresztelték, hogy homoszexuális. Másrészt az ő viszonya sosem volt felhőtlen Sandro Rosell-lel, a Barca elnökével, akinek esküdt ellensége Johan Cruyff – Guardio la legfőbb mentora. Ha mindehhez hozzávesszük a 2013- as BL-elődöntő eseményeit, biztosak lehetünk abban, hogy nem barátságos összecsapásra készülnek a felek.

– Érdemes-e, lehet-e jósolni azt illetően, hogyan alakul át Guardiola érkezésével a Bayern?

– Az egyedüli referenciapont az lehet, hogy Guardioláról biztosan tudjuk, hogy stílusedző. Ha át is alakítja a Heynckes-féle, triplázást érő 4-2-3-1-es taktikai felállást – az edzőmeccsek alapján erre készül –, a bajorok játékstílusa alapjaiban akkor sem fog megváltozni. Pep nem véletlenül kapta barátaitól a „Filozófus” becenevet: számára a futball játék- és rendszerelméleti kérdés, márpedig minden mestere (Cruyff, Van Gaal, Marcelo Bielsa vagy C. L. Menotti) megegyezett abban, hogy a futball elsősorban a technikai képzettségen alapuló labdatartáson, a játék dominálásán és a kritikus áttörési pontok kialakításán alapszik. A Bayern már az elmúlt két BL-évben is második volt a Barcelona mögött, ami az átlagos labdatartást illeti – a folyamatot csak erősítette, hogy a 2010-es dél-afrikai vb-t követően a német válogatott is váltott: reaktív kontracsapatból proaktív, labdabirtoklási dominanciára törő csapat lett a Bayernnel mindig szimbiózisban élő Nationalelf.

– Hogyan fest majd ez a bizonyos átalakított felállás? Kik lehetnek a megújulás kulcsai?

– A tavalyi formáció mellett elsősorban a 4-1-4-1-es rendszert próbálgatta Guardiola a védjegyének számító 4-3-3 mellett. Úgy tűnik, Ribérynek kulcsszerepet szán a csapatban, számos poszton próbálgatta, nem elképzelhetetlen, hogy esetenként ő is hamis kilencesként játszik majd – Messihez hasonlóan. Szintén újítás lehet Javi Martínez középső védőként való szerepeltetése. Guardiola kérésére érkezett a klubhoz két szupertechnikás támadó középpályás: Mario Götze és Thiago Alcántara is. Ez szintén arra enged következtetni, hogy a Bayern München – a Barcelonához és a spanyol válogatotthoz hasonlóan – komoly labdabirtoklási fölényt szeretne kialakítani ellenfeleivel szemben a középpályán, amihez nem használ klasszikus értelemben vett védekező középpályást.

– Ennek azonban nyilván lettek, lesznek áldozatai is.

– Az egyik nagy távozó Luiz Gustavo lehet. Rá Guardiola nem tart igényt, mint ahogy elengedte a túlságosan nagy kiszolgálást igénylő centerét, Mario Gomezt is. Pont, mint annak idején Ibrahimovicsot a Barcánál.

 

Edző nélkül a Barca

Beró Zsolt

Ha eddig nem lett volna elég kérdőjel a Barcelona körül, most itt egy újabb, kiderült ugyanis, hogy Tito Vilanova távozik a katalánok kispadjáról. Mint azt Sandro Rosell klubelnök a rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, a trénernek a jövőben a súlyos betegségéből való teljes felépülésére kell koncentrálnia. Vilanova fültőmirigyében 2011 őszén diagnosztizáltak rákos daganatot, amelyet eltávolítottak, de tavaly decemberben kiújult a betegség, azóta újabb műtéten és kemoterápiás kezelésen is átesett. Ha igazak a hírek, most már gégerákkal is kezelik, azaz áttét képződhetett a szervezetében. Tegnap különböző fórumokon szinte a komplett sportvilág kifejezte, szorítanak a 44 éves szakemberér.

Vilanova korábbi gyógykezelése alatt másodedzője, Jordi Roura irányította a Barcát, most azonban a klubnál leszögezték, nem a stábból választanak utódot, hanem „kívülről” érkezik az új vezetőedző. A szombati spanyol és katalánok lapok tíznél is több lehetséges jelöltről írnak, közülük az értesülések szerint a klub egykori játékosa, a jelenleg a Celta Vigót irányító Luis Enrique tűnik a legesélyesebbnek. A listán ott van még a teljesség igénye nélkül a Bayerntől távozó Jupp Heynckes, a katalánokat korábban dirigáló Frank Rijkaard is, de a legérdekesebb jelölt talán Gerardo „Tata" Martino. A korábbi paraguayi szövetségi kapitány futballistaként Lionel Messi kedvenc csapatában, az argentin Newell's Old Boysban alkotott maradandót - a hírek szerint ő volt Messi édesapjának, Jorgénak a kedvenc játékosa. Nem kérdés tehát, hogy ha a négyszeres aranylabdás játékoson múlna, ki pótolná Vilanovát a kispadon. Lehet, hogy egy ilyen gesztus nem is ártana a klubvezetés részéről, hisz felröppent a hír, hogy a Paris Saint-Germain katari tulajdonosa kifizetné Messi 250 millió eurós kivásárlási árát. Igaz, Nasszer al-Khelaifi sejk ezt csak abban az esetben helyezte kilátásba, ha a Barca „nem száll le” a párizsiak védőjéről, Thiago Silváról. A Barcelonánál várhatóan jövő héten döntenek az új edzőről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!