Tilos az ötkarikás bugyi és mindenfajta, az olimpia méltóságát sértő termék forgalmazása, de a gondos brit szervezők névváltoztatásra kötelezték a londoni Olimpia Cafét és leszedettek egy kirakatból öt hulahoppkarikát is – adta hírül a brit Independent napilap.

- – Kép 1/5

A brit kormány jóval az olimpia előtt hozott egy törvényt, melynek értelmében a szervezők felléphetnek az olimpiai márkajelzést és a szlogeneket (köztük a „London 2012”-t is) jogtalanul használó termékek és vállalkozások ellen – erre hivatkozik az ízlésrendőrségként is működő olimpiai bizottság.

Intézkedésük miatt a boltokba nem kerülhet, de egy műgyűjteményben már helyet kapott az a póló, amelyen egy kapucnis alak (utalva a tavalyi utcai zavargásokra) futva távozik a hóna alatt az öt karika egyikével, valamint az a Beatles-lemezborítót idéző felső, melyen a gombafejűek a karikákkal a hónuk alatt sétálnak át az Abbey Roadon. Diszkvalifikálták azt a ruhadarabot is, amelyen egy szerelmes kedvű kutya ráugrik a paralimpia kabalafigurájára, Mandeville-re. „Ez csak egy kis irónia, nem árt senkinek. Tipikus brit szokás, hogy mókázunk a számunka fontos, ünnepélyes dolgokkal is” – magyarázta a kutyás kép alkotója, Teddy Baden graffitiművész. Ez azonban nem hatotta meg a szervezőket, akik az ellen már tehetetlenek, hogy a londoni utcákon egyre több szatirikus falfestés jelenik meg, például a vécékagyló fölé festett műugrónő vagy az öt karikát lepiszkító óriásgalamb.

Védik a sok millió fontnyi bevételt adó szponzorok jogait is: a stadionokban és azok környékén sem jelenhetnek meg a Coca-Cola, a Samsung vagy a McDonald’s versenytársai. Az olimpiai parkban nem adhat el más sült krumplit, csak az arany M betűs étteremlánc, bár ezt a szabályt a nyitó- és a záróünnepség idejére az ételárusok nyomására enyhítették. Még a nézőkre is szigorú előírások érvényesek: a fegyverek és a zajcsinálásra alkalmas eszközök mellett otthon kell hagyniuk a márkajelzéses és a politikai üzenetet hordozó ruhadarabjaikat is.

De ki gondolta volna, hogy még egy amerikai illetőségű kézimunkaklubra is lecsapnak? – bár utóbb az ottani olimpiai bizottság elnézést kért a megszeppent szervezőktől a túlzott szigorért. Azért szólították fel őket a névváltoztatásra, mert tiszteletlenség lett volna az olimpia nevét használni a játékok idejére meghirdetett kötőversenyhez, melyen olyan számokban lehet indulni, mint a pu ló vertriatlon vagy a sálhoki.

Képek a graffitikről: http://www.isthisthefuture.co.uk/ 2012-olympics-graffiti-street-art/

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!