Bár az olimpia árnyékot vet a sportvilág egyéb történéseire, érdemes figyelmet szentelni a labdarúgás uborkaszezonjának is. Rajtolnak a topligák, a transzferidőszak pedig egészen szeptember 1-jéig szállítja majd a híreket, meglepetéseket.

 
 

A legnagyobb bomba már felrobbant Paul Pogba (korábban Juventus) Manchesterbe igazolásakor, egyre szembetűnőbbek az évről évre növekvő átigazolási összegek.

A Pogbát eladó Juve például szinte „lerabolta” Serie A-s riválisait Miralem Pjanic (Roma) és Gonzalo Higuain (Napoli) megszerzésével. A nápolyi gólkirályért 90 millió eurót sem szégyelltek kifizetni. Ez természetesen beindította a körforgást, Higuain korábbi munkaadója egyből a 35 milliós Arkadiusz Milikkel (Ajax) pótolta az argentint, és Mauro Icardiról (Inter) sem mondtak le végleg.

Németországban a Schalke és a Dortmund jár hasonló cipőben. Előbbiek 50 millió euróért passzolták el Leroy Sanét a Manchester Citynek, amiből Breel Embolóval (Basel), Cokéval (Sevilla) és a Chelsea- től kölcsönvett Baba Rahmannal erősített. A dortmundiaknak több mint 100 millió eurót jelentett Gündogan (immár Man. City), Mkhitaryan (Man. United) és Hummels (Bayern München) eladása. Az új garnitúra pedig fényes jövőt sugall – Rode (Bayern), Dembele (Rennes), Guerreiro (Lorient) és Schürrle (Wolfsburg) mind-mind nemzetközi szintű játékosok, és egyikük sem idősebb 25 évnél.

A Ruhr-vidéki csapatok inverze az Arsenal, amelynek bár lenne pénze, egyelőre csak Granit Xhakat (Mönchengladbach) igazolta. Az utóbbi 10 év legütősebbnek ígérkező Premier League-idénye előtt ez még a híresen nyugodt Arsene Wengertől is meggondolatlanságnak tűnik…

Ami pedig a magyar frontot illeti: a Dzsudzsák-sztori végére az Emírségekben került pont, két másik támadónk azonban továbbra is költözködőben van. Miután a Hoffenheim-kölcsön után végleg a nyakára hozta Andrej Kramaricot (Leicester), Szalai Ádám új csapat után nézhet. Kicsit más háttérsztorival, de eligazolhat Nikolics Nemanja (Legia Varsó) is, aki tavalyi bombaformájával topligás klubok érdeklődését keltette fel. Kérdés, vajon a szerb származású magyar csatár topligára cseréli-e a biztos nemzetközi kupaszereplést?


Ha azt hinnénk, hogy Paul Pogba 105 millió eurós vételára megterhelő volt a Manchester Unitednak, érdemes belegondolni abba, hogy a klubhoz igazolt Zlatan Ibrahimovic nevével ellátott mezekből pár nap alatt összekuporgatta a Pogbára valót.


Adják-veszik a kézilabdát is

Az idei szezonnak erősítéssel futhat neki a Veszprém. A legkomolyabb módosítások a lövőposztokon történtek. Távozott Christian Zeitz (Kiel), az iráni születésű, magyar válogatott Dzsamali Imam (Meskov Breszt) pedig újfent a kölcsönjátékosok kenyerét eszi. Helyettük jobbátlövőben a Szegedről érkező Ancsin Gábor, illetve a horvát Marko Kopljar (Barcelona) riogatja majd az ellenfeleket – a maradó Nagy Lászlóval együtt. További erősítés az orosz irányító, Inal Aflitulin (Baia Mare), valamint a montenegrói balátlövő, Mirko Milasevics (Dinamo Bukarest). Az alaposan megnövelt tűzerő azonban még nem minden, beálló posztra a szlovén Blaz Blagotinsek (Celje), a jobb szélre pedig honfitársa, Dragan Gajic (Montpellier) érkezett.
A vérfrissítés a MOL-Pick Szeged háza táján sem maradt el, sőt… Immár Vadkerti Attila és Ilyés Ferenc nélkül kezdődik a szezon, ráadásul a tavalyi év egyik legjobbja, a szlovén irányító, Dean Bombac a Kielcébe igazolt. A szegediek azonban az átigazolások során megmutatták, hogy nem csak van pénzük, de merik is használni. A 2016–17-es szezonra nem kisebb nevek érkeznek a csapathoz, mint a horvát mozsárágyú, Denis Buntic (Kielce), az orosz lövő, Szergej Gorbok (Vardar), vagy az átlövő- irányító, Dmitrij Zsitnyikov (Plock). A lövőposztok megerősítése mellett a Szeged is követte a „Végy egy szlovén beállóst!” iskolát, ősztől ugyanis Matej Gaber (Montpellier) is a Pick játékosa lesz. A neves külföldi érkezők mellett pedig magyar tehetségek is költöztek Szegedre; Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Bóka Bendegúz személyében. Reméljük, hogy a pezsgő átigazolási szezon után év végén a pezsgőé lesz a főszerep.
G. T. Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!