A világ jelenlegi legkeresettebb sportmeze a New York Knicks kosárlabda együttesének 17-es számú dressze. A tulajdonosa a néhány hete még teljesen ismeretlen Jeremy Lin, egy 23 éves, ázsiai származású irányító, aki éppen azon a napon vezette sikerre először a New York-iakat, amikor a város amerikaifutball-csapata, a Giants megnyerte a Super Bowlt.

 
Jeremy Lin (balra) a semmiből robbant be az NBA-be

Aznap tehát még csak az apró betűs hírekben szerepelt, mára azonban Pekingtől New Yorkig kitört a „Lin-mánia”. Egy-egy megmozdulását olyan hírességek tapsolják meg a Knicksnek otthont adó Madison Square Gardenben, mint Eva Longoria, Jack Nicholson, Adam Sandler, Paul McCartney, Kevin Costner, Leonardo DiCaprio, Ben Stiller, vagy épp Woody Allen.

Pedig tulajdonképpen minden ellene szólt. Mielőtt bekerült az NBA-be, a liga 450 játékosa között alig akadt ázsiai-amerikai kosaras. Szülei az 1970-es évek közepén Tajvanról menekültek az Egyesült Államokba, Jeremy két testvérével együtt már a kaliforniai Palo Altóban nőtt fel. Édesapja ötévesen nyomott először kosárlabdát a kezébe, a szerény körülmények között élő család pedig ettől kezdve rengeteg áldozatot hozott a középső fiú karrierje érdekében. A Time magazin írta meg, hogy származása miatt a középiskolai és az egyetemi bajnokságokban többször illeték rasszista megjegyzésekkel. Megesett az is, hogy amikor Lin megérkezett a tornaterembe, közölték vele, hogy: „bocs, de ma este itt nem lesz röplabda”. Középiskolai csapatát állami bajnoki címig repítette, ennek ellenére az összes, sportra valamit is adó egyetem visszautasította jelentkezését. Így került a Harvardra, amelynek meglehetősen jól cseng a neve – kivéve, ha sportról van szó. Hogy mekkora ritkaság innen bekerülni a ligába, azt jól mutatja, hogy a Harvardról a történelem során több amerikai elnök került ki (nyolc), mint NBA-játékos (Lin a negyedik). Diploma után, 2010-ben Lin részt vett a drafton, vagyis a játékosvásáron, ám a 30 NBA-csapat egyike sem tartott rá igényt. Egy nyári edzőtáborban végül a Golden State Warriors felfigyelt rá és 2 éves szerződést ajánlott neki. Sokan azt mondták, az oaklandiak csak maguk mögé akarták állítani a San Francisco környéki népes ázsiai közösséget, amihez kapóra jött nekik Lin. Tény, hogy alig-alig játszatták új szerzeményüket, aki így hamarosan az NBA tartalékbajnokságának számító D-Ligában találta magát. Úgy tűnt, a mostani szezonban sem lesz esélye feljebb lépni, azonban december 27-én váratlanul leigazolta a New York Knicks.

Ami azóta történt az az NBA történelemkönyveinek aranyoldalaira kerül. A február eleji sérüléshullám közepette Mike D’Antoni vezetőedző amolyan minden mindegy alapon bizalmat szavazott Linnek, aki első öt mérkőzésén, amelyen kezdőként lépett pályára, 136 pontot dobott – többet, mint a liga történetében bárki. A rekordot azelőtt Shaquille O’Neal tartotta 129-cel, Michael Jordan 116, a jelenkor legjobbjai közül LeBron James 84, Kobe Bryant pedig 80 pontig jutott ennyi idő alatt. A szezont pocsékul kezdő Knicks zsinórban hét mérkőzést nyert, és máris rájátszást érő helyen találta magát. Nem meglepő, hogy a héten, amikor a legnagyobb sztárok – Carmelo Anthony és Amare Stoudemire – visszatértek sérülésükből és Lin valamelyest kevesebb lehetőséget kapott, a Knicks elkezdett bukdácsolni. Lin teljesítményét látva az utolsó utáni pillanatban meghívták a mostani hétvégén zajló All Star Gálára is, ahol, az újoncok mérkőzésén lépett pályára. A közösségi oldalakon pillanatokon belül több mint félmillió követője lett és világszerte alig akad olyan sportlap, amelynek ne köszönt volna vissza a címlapjáról. Mindezt úgy, hogy egy nappal azelőtt, hogy 25 pontot dobott a New Jerseynek, még csapattársa, Landry Fields kanapéján aludt. Azóta a csapat lefoglalt neki egy hotelszobát, kilátással a Szabadság-szoborra.

Lin amerikainak vallja magát, ám hangsúlyozza, büszke rá, hogy a tajvaniak és a kínaiak is magukénak érzik. Pikáns kijelentés, tekintve, hogy Kína nem ismeri el önálló államként Tajvant. Saját bevallása szerint minden meccs után felhívja az NBA nemrég visszavonult kínai óriását, Yao Minget. Lin egyébként hívő evangélikus (újabb szálka Kína szemében), pályafutása után lelkipásztorként képzeli el életét. Mély vallásossága miatt kikerülhetetlen a párhuzam közte és az amerikai futball idei nagy felfedezettje, Tim Tebow között. A misszionáriusok gyermekeként született Tebow a Denver Broncos mérkőzései előtt térdre ereszkedve imádkozott, majd irányítóként – szintén szezon közben beugorva – a legjobb nyolc közé vezette csapatát.

Az ázsiai származású kosárlabdázók rendszeresen panaszkodnak arra, hogy sem az ellenfél játékosai, sem a klubvezetők nem veszik őket komolyan. Sokan éppen ezért fiatalon felhagynak a játékkal. Nem véletlen, hogy most mindannyian reménykedve figyelik Lin útját az NBA trónja és a sztereotípiák felszámolása felé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!