A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) öt tagja szerdán kiállt a NOB végrehajtó bizottsága elé, és arról meséltek, mit jelent számukra az egyik legősibb sportág. Ezt követően a döntéshozók látványos fotókat és videókat láthattak, miközben a birkózók közelmúltban megválasztott szerb elnöke, Nenad Lalovics elmondta, hogyan reagáltak a februárban felhozott kritikákra.

  -
  <h1>Hegedűs Csaba</h1>-
  <h1>Kaplár F. József</h1>-
- – Kép 1/3

Hivatalosan ezzel győzték meg a birkózók a 15 tagú végrehajtó bizottságot, hogy bekerüljenek aközé a 3 sportág közé – a fallabda, és a közösen pályázó baseball, valamint annak női ága, a softball mellé –, amelyek a szeptemberi Buenos Aires-i NOB-kongresszusig tovább reménykedhetnek a 2020-as olimpiai részvételben. A döntésről nyilatkozók azonban rendre hozzáteszik, hogy a FILA által az elmúlt hónapokban elvégzett munka mellett más szempontok is jókorát nyomtak a latban.

Ilyen például az a nemzetközi nyomás, amely február óta a NOB-ra nehezedik. A londoni olimpián Oroszország, Japán, Irán, Azerbajdzsán és az Egyesült Államok révén olyan országok végeztek a birkózás élmezőnyében, amelyek képesek nagy erőket mozgósítani céljaik érdekében. Az ügyben az Egyesült Államok és Irán is összefogott: a két állam sietett leszögezni, csak a birkózás megmentésében értenek egyet, mégis a gesztust máris a ’70-es évekbeli amerikai–kínai közeledésnek megágyazó pingpong-diplomáciához hasonlítják. Maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is hangsúlyozta, reméli, hogy a birkózás műsoron marad.

A direkt lobbizást a NOB szigorúan tiltja, ám a Vanity Fair című befolyásos magazin legfrissebb számából kiderül, hogy nem is olyan nehéz megtalálni az utat a döntéshozókig. Jól fizetett lobbisták járják a világ sporteseményeit, abban a reményben, hogy ott belebotlanak a mintegy 150 NOB-tag valamelyikébe. A magazin szerint mindennaposak a vacsorameghívások, de az érveknek nyomatékot adva gyakoriak a kisebb-nagyobb ajándékok, üdülési meghívások, sőt a fáma szerint a lobbisták bizonyos extra szolgáltatásokkal is készek a döntéshozók kedvében járni. A cikk utal rá, hogy a 2012-es olimpia helyszínének kijelölése előtt sok lobbistát alkalmaztak olyan építőipari cégek, amelyek a rendezés elnyerése esetén nagy összegű beruházások elnyerésére számítottak. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ötkarikás játékok költségei végül a tervezett 2,5 milliárd font helyett annak négyszeresére rúgtak.

Akármi is történt az elmúlt hónapokban a nyílt színen vagy amögött, a birkózás most mindent egybevetve jól áll. Pedig a fallabda, azaz a squash személyében kemény ellenfele akad: olimpia programba kerülésért folyó kampányát a Verocom kommunikációs tanácsadó cég vezeti, amely részt vett a 2016-os riói nyári, és a 2018-as phjongcshangi (Dél-Korea) téli olimpia sikeres kampányában, de a máig vitatott 2022-es katari futball-vb-rendezésben is nagy a szerepe. A küzdelem tehát az egyetlen befutó helyért még korántsem lefutott, a lobbisták pedig alighanem hamarosan ismét útra kelnek, hátha összefutnak valahol egy NOB-taggal.

Megbirkóznak az elnökök

Amikor egy nehézsúlyú birkózó küzd egy cingár fallabdázóval, ott az esélyek viszonylag egyértelműek. Amikor a birkózás versenyez a fallabdával, ott azért élesebb a verseny. Hegedűs Csabát, a Magyar Birkózó Szövetség elnökét és Kaplár F. Józsefet, a Magyar Fallabda Szövetség tiszteletbeli elnökét kértük összecsapásra. Hogy igazságosak legyünk: az érvek terén.

– Miért a birkózás, a fallabda, illetve a baseball és softball „maradt talpon” a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottságának szentpétervári ülésén?

Hegedűs Csaba: A birkózás kiválasztása önmagáért beszél, ha a sportág hagyományaira, az olimpiák történetében játszott szerepére gondolunk, a birkózás az olimpiai himnusz szövegében is nevesítve van. A NOB VB februári ajánlása – hogy a birkózás 2020-tól nem maradhat a programban – nyomán az egész világon kibontakozott fantasztikus együttműködés is megtette a hatását. A fallabda és a baseball-softball helyzetéről nem sokat tudunk.

Kaplár F. József: Majdnem biztos vagyok benne, hogy a végrehajtó bizottság tagjai megijedtek az egyik legősibb sportágat kihullajtani akaró eredeti javaslatuk fogadtatása miatt. Ezért maradt benn stabilan a birkózás. A fallabda mellett meg az szól, hogy alig ötven esztendő alatt az egyik legnépszerűbb, tényleg tömegeket megmozgató versenysporttá vált. A baseball-softball páros bennmaradása a további jelöltekkel szemben engem is meglepett.

– Melyek voltak sportáguk legerősebb érvei a döntéshozók előtt?

Hegedűs Csaba: Az olimpiai hagyományokról már beszéltünk. Az öt kontinensen közel 180 tagországban foglalkoznak birkózással, a Nemzetközi Birkózó Szövetség az egyik legnépesebb. A szervezet jól reagált a helyzetre, számos változtatást hajtott végre a versenyszabályokban, ezeket méltatta Jacques Rogge NOB-elnök is. A birkózás a népi birkózó stílusok révén valamennyi földrészen kulturális szerepet is játszik.

Kaplár F. József: Minden más jelöltnél több tagországa van a WSF-nek, szabad fordításban a Fallabdázók Világszövetségének. Ebben például még a birkózókat is „verik”. Sokat jelenthetett az is, hogy a fallabda kivétel nélkül minden kontinensen hihetetlenül kedvelt, amivel azért a többi kandidáló szövetség nem dicsekedhet.

– A szentpétervári döntés még csak részsiker. Milyen további lépéseket terveznek a szeptemberi Buenos Aires-i végső győzelem érdekében?

Hegedűs Csaba: Szentpétervár volt a nehezebb kihívás, mert szerintem a teljes NOB-tagság előtt a birkózás erősebb pozíciókkal rendelkezik. Ettől függetlenül egyesével kell meggyőznünk a NOB tagjait, hogy Buenos Airesben majd a birkózást támogassák. Azt sem tartom kizártnak, hogy Buenos Airesben ismét 26-ban állapítják meg az olimpiai alapsportágak számát, amelyek között a birkózás is elfoglalhatja az őt jogosan megillető helyet.

Kaplár F. József: Már most óriási lobbizás kezdődött. A fallabda angolszász gyökerű sportág és bizony jó sokan vannak ebből a „körből” a NOB tagjai között is. Ez is egy esély. Azt viszont nem tudom felmérni, hogy a politikai és üzleti rugók mit és hogyan mozgatnak majd. Reálisan szemlélve azt hiszem, hogy Hegedűs Csabának és a birkózás világszerte jelentős számú híveinek nem kell aggódniuk.

Korrupciógyanú Szocsiban

„Nem több egy szörnyű átverésnél a szocsi olimpia, amelynek előkészületei során harmincmilliárd dollárt loptak el az elnökhöz közeli személyek” – állítják orosz ellenzéki vezetők. Boris Nyemcov korábbi miniszterelnök-helyettes és Leonid Martinyuk, a Szolidaritás mozgalom tagja szerint a jövő évben megrendezésre kerülő játékok minden idők legdrágább, ötvenmilliárd dollárba kerülő sportrendezvénye lesz. A szervezésben részt vevő cégek pedig szoros kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin elnökkel. Az orosz ellenzékiek azt állítják, hogy a 2014-es téli olimpia költsége magasabb, mint az azt megelőző huszonegy játéké összesen. Vlagyimir Putyin tizenkétmilliárd dollárra becsülte a téli olimpia megrendezési költségeit, ám Nyemcovék szerint a valós összeg ennek több mint négyszerese lehet. A vaskos állítások éppen csütörtökön láttak napvilágot, akkor, amikor az arany-, ezüst- és bronzérmeket mutatta be a szervezőbizottság Szentpétervárott. Az ezerháromszáz darab, kör alakú nemesfémen a Kaukázus hegyláncait jelenítették meg a tervezők. Vastagságuk tíz milliméter, átmérőjük tíz centiméter, súlyuk négyszázhatvan grammtól ötszázharmincegy grammig terjed. (K. O.)

Címkék: sport, olimpia, birkózás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!