Magyar éremesélyek már az első nap: Cseh László és Hosszú Katinka a rajtkövön.

 
Kelly Holmes kétszeres olimpiai bajnok atléta vitte elsőként a lángot Londonban

Most már tényleg mindjárt itt van július 27., a dátum, amelyet a sportrajongók kis túlzással négy éve, a pekingi olimpia záróünnepsége óta várnak. Pénteken, magyar idő szerint 22 órakor a nyitó ünnepséggel Londonban hivatalosan kezdetét veszi a XXX. nyári olimpia.

Lesz azonban néhány sportoló, aki úgy vesz majd részt a megnyitón, hogy már túl van a bemutatkozáson, a labdarúgótorna ugyanis két nappal korábban elkezdődik – szerdán a nők, csütörtökön pedig a férfiak játsszák le első csoportmeccseiket.

A pénteki megnyitót a londoni Olimpiai Stadionban 80 ezren, a televízió képernyői előtt pedig több milliárdan kísérik majd figyelemmel. Az ott bemutatandó „A csoda szigetei” nevet viselő show 27 millió fontba, átszámítva mintegy 10 milliárd forintba kerül, és az a Dan ny Boyle rendezi, aki 2008-ban a Get tómilliomos című filmért elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Kiszivárgott hírek szerint a díszletek a vidéki Angliát idézik majd meg, a műsorban pedig a 10 ezer szereplő és sztárfellépők (például Paul McCartney) mellett élő állatok is feltűnnek. A helyszínen lévők és a tévénézők egy időben láthatnak majd egy filmet, amelyben a britek kedvenc titkosügynöke, James Bond kap megbízást a királynőtől az olimpia megnyitására. A Daniel Craig által megformált karakter ezt követően helikopterre száll, a valóság pedig összeér a filmmel, amikor megjelenik a stadion felett. A játékokat hivatalosan II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp herceg nyitják meg. Természetesen, mint mindig, ezúttal is titok övezi, hogy ki lesz az utolsó fáklyavivő, azaz ki lobbantja föl az olimpiai lángot. A fogadóirodák azt a Steve Redgrave-t tartják a legesélyesebbnek, aki öt egymást követő olimpián (1984–2000) nyert aranyérmet evezésben. Rossz nyelvek szerint favorit lehet Daley Thompson kétszeres olimpiai bajnok tízpróbázó (1980 és 1984) is, aki köztudottan jó barátságban van a szervezőbizottság elnökével, Sebastian Coe-vel. Az aktív sportolók közül az atléta Kelly Holmes, a pályakerékpáros Chris Hoy, valamint a műugró Tom Daley neve kerül szóba leggyakrabban.

Négy éve Pekingben két napot kellett várni az első magyar éremre, most viszont jó esély van rá, hogy már az első versenynapon dobogóra álljon egy vagy akár több honfitársunk. Szombaton kezdődik ugyanis az olimpia első hetét uraló úszás, 400 méteres vegyesúszásban pedig a délelőtti előfutamok után este már mindkét nemnél a döntőket rendezik – Cseh László, illetve Hosszú Katinka révén magyar éremeséllyel. Cseh négy éve Phelps és Lochte közé ékelődve végzett ebben a számban (is) második helyen, ezúttal viszont bármelyik amerikait óriási bravúr lenne megelőznie. A nőknél Hosszú csak negyedik számú favorit, a fogadóirodák az amerikai Beiselt, a brit Mileyt és az ausztrál Rice-ot is elé helyezik. Nem szabad megfeledkezni Verrasztó Dávidról, illetve Jakabos Zsuzsáról sem, akik szintén döntőt úszhatnak ebben a számban, de megkísérli a fináléba jutást 400 gyorson Kis Gergő is. Gyengébbik távján, 100 mellen bemutatkozik Gyurta Dániel, és ott lesz szombat délelőtt a rajtkövön a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, Szilágyi Liliána (100 pillangó) is. Az előfutamok itthoni idő szerint 11 órától, a középdöntők és döntők pedig 20.30-tól kezdődnek.

Egyik legfőbb aranyvárományosunkért is szoríthatunk már az első napon, igaz, Berki Krisztián, Hidvégi Viddel együtt, egyelőre csak a lólengés selejtezőjében lesz érdekelt. Az augusztus 5-i fináléba jutáshoz az első nyolcban kell végeznie a két magyar tornásznak. Délelőtt kezdi meg reményeink szerint akár egész napos menetelését a cselgáncsozó Csernoviczki Éva (48 kg) és a tőröző Mohamed Aida is, míg a férfi kerékpáros mezőnyverseny 11 órakor Lovassy Krisz tiánnal rajtol el. A sorsolástól függően szintén szombaton kezdődhet az olimpia asztaliteniszezőinknek (Póta Georgina, Tóth Krisztina, Pattan tyús Ádám, Zwickl Dániel), a teniszező Szávay Ágnesnek és Babos Tímeának, valamint az ökölvívó Harcsa Zoltánnak (75 kg).

Vasárnap jóval szerényebbek a kilátások a magyar éremszerzésre, talán a cselgáncsozó Ungvári Miklós (66 kg) és a kardozó Szilágyi Áron okozhat kellemes meglepetést, ám ennek ellenére izgalomban messze nem lesz hiány, bemutatkoznak ugyanis férfi csapataink. Délután a Magyarország–Szerbia találkozón kis túlzással előrehozott döntőre kerül sor vízilabdában, éjszaka pedig a kézilabdázókra vár talán legnehezebb csoportmeccsük, Dánia ellen.

Az idei nyár a szokásosnál is hűvösebb és esősebb Anglia déli részén, a meteorológusok szerint pedig az olimpia idejére sem javul sokat a helyzet Londonban. A szervezők negyedmillió esőkabáttal igyekeznek majd úrrá lenni a helyzeten, ám a szabadtéri sportok versenyzőinek és nézőinek alighanem így is okoz majd kellemetlen perceket a brit időjárás.

-

Fellegek gyülekeznek a londoni olimpia szervezőinek feje fölött is. A brit határrendészeti dolgozók szakszervezete sztrájkot jelentett be július 26-ra, vagyis az olimpia előestéjére, éppen akkorra, amikor több százezer utas útlevelét kell a lehető legrövidebb idő alatt ellenőrizni. A brit reptereken az elmúlt időszakban amúgy is rengetegen panaszkodtak a hosszú sorok miatt. A hírek szerint ráadásul nyugdíjviták miatt a vasút dolgozói is sztrájkkal fenyegetnek. Buszozás terén sincs minden rendben, nem minden sofőr ismeri ugyanis az utat a Heathrow reptér és az olim piai falu között. A héten amerikai és ausztrál versenyzők is nem tervezett városnézésen vettek részt, miután buszaik több órát kóvályogtak Londonban.

-

Résen kell lenniük az olimpiára utazóknak. A brit rendőrség, amely megelőző csapást mért a helyi zsebmetsző bandákra, arra számít, hogy főleg Kelet-Európából „profik” veszik az irányt az olimpia helyszíne felé.

-

Az olimpiai falut már birtokba vették az első kiutazók, amelyben tízezer versenyző és hétezer kísérő lakik majd a játékok alatt. A faluban 8000 önkéntes gondoskodik a sportolók kényelméről. A versenyzők ingyen telefonálhatnak a világ bármely pontjára, a fodrásznál sem kell fizetniük. A faluban van mozi, szupermarket, postahivatal, bank, több in ternetkávézó, kórház és egy ultramodern fitneszcentrum. A lakók között, az elmúlt olimpiák tapasztalatai alapján, a korábbiaknál is több, 150 ezer óvszert oszt szét a szervezőbizottság.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!