Bár a riói olimpia után még nem volt szó arról, hogy távozna posztjáról Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke, mára nagyot fordult a világ. Tavaszra új elnökség képe formálódik hazai ökölvívók háza táján. Erdei Zsolt, alias Madár lapunknak megerősítette: a szakág áprilisi közgyűlésén készen áll arra, hogy a MÖSZ élére álljon.

  <h1>Erdei Zsolt, Madár MÖSZ-elnök lehet áprilisban - Fotó: Kállai Márton</h1>-
  <h1>Csötönyi Sándor MÖSZ-elnök lemond - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI</h1>-

Erdei Zsolt, Madár MÖSZ-elnök lehet áprilisban - Fotó: Kállai Márton

- – Kép 1/2

Elsősorban a fejekben kell rendet tenni. Ez Erdei Zsolt olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, profi világbajnok ökölvívó sommás terve, arra az esetre, ha elnökké választanák a MÖSZ évi rendes közgyűlésén. Márpedig erre igencsak nagy esély van, hiszen Madár – karöltve Balzsay Károly szövetségi kapitánnyal – nem csak begyűjtötte a szükséges klubajánlásokat, de maga Csötönyi Sándor is bejelentette a keddi elnökségi ülésen: átadná a stafétát, de csakis Madárnak.

Lapunk úgy tudja, hogy az elnökség előtt Csötönyi Sándor feltette a kérdést, hogy most szóljon az, aki úgy érezné, elindulna az elnöki posztért, de senki nem jelentkezett. Ezek után alakult ki az a helyzet, hogy az áprilisi közgyűlésen Csötönyi Sándor megtartja beszámolóját, majd hivatalosan bejelenti, amit már mindenki tud: lemond. A közgyűlés ezt követően megtartja tisztújítását, amelyen Erdei Zsolt indul az elnöki posztért.

Csötönyi Sándor megbízatása amúgy még 2020-ig tartott volna, de ahogyan most lapunknak fogalmazott: a magyar ökölvívásban kialakult helyzet miatt már 2013-ban megfogalmazódott benne, hogy 2015-ben elköszön a sportvezetéstől. A probléma azzal volt – Csötönyi szavaival élve –, hogy „más az elvárás, mint amire adják a támogatást az ökölvívásban; ez azt jelenti, hogy az utánpótlásra jön a pénz, miközben mindenki a felnőttektől várja a sikert”. Az elnök azokban az időkben még Kovács Kokó István személyében látta jövendőbeli utódját, ám Kokót elszólította a profi ökölvívás világa.

Így lett 2017-ben Madár a befutó. Erdei Zsolttal valószínűleg egy friss és új, a profi ökölvívás világából is táplálkozó szemlélet várható a magyar amatőr ökölvívásban. Minden bizonnyal Balzsay Károly marad a szövetségi kapitány, aki Madárral együtt több mint szakmai vezetésre vállalkozik. Erősítenének a magyar ökölvívás sportdiplomáciáján, és ezzel párhuzamosan jelentős energiát fektetnének abba, hogy elsimítsák a magyar ökölvívásban kialakult anomáliákat és érdekellentéteket. Olyan klub- és szakmai műhelymunkát vezetnének be, amit a sportág legkisebb szereplője is a magáénak érez, s amihez ő maga is hozzá tudná tenni erejét, elképzeléseit.

Azt egyelőre nem tudni, milyen szerepet szánnak a leköszönő Csötönyinek, aki a jövőben is felajánlotta szakmai tapasztalatait a szövetségnek.

És azt sem tudni, szerepet kap-e Kovács Kokó István az új elnökséget segítő munkában, hiszen bár sportdiplomáciai kapcsolataival hozzá tudna járulni a szakág megújulásához, de szigorú szerződés köti a profik világához. Egy biztos: Erdei Zsolt célja az, hogy visszavigye a nemzetközi ringek világába a magyar amatőr ökölvívást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!