Mindenki úgy tudja, Magyarország 1986 óta vár arra, hogy részt vehessen futball-világbajnokságon. Ezt mindenki jól tudja. Ám van egy szintén lábbal és labdával játszható sportág, amelyben nemhogy ott vagyunk a világbajnokságon, de a címvédő is magyar. Ez a footgolf, és 2016 januárjában Argentínában rendezik a sportág második világbajnokságát.

A nemzetközi szövetség (FIFG) tagországai tizenhat főt indíthatnak, s mivel Lengyel Béla a címvédő, akinek automatikusan jár a kvóta, Magyarország tizenhét játékossal repül Dél-Amerikába. A csapat a 2015-ös Footgolf Országos Bajnokság (FOB) alapján állt össze. A footgolfban jellemzően azok a nemzetek erősek, amelyekben magas színvonalú a labdarúgás.

A futballt és a golfot 2009-ben egyesítették. Senki nem tudja, ki volt az, aki először játszott footgolfot (még az is lehet, hogy unatkozó, golfozni járó labdarúgók), de a szabályok alapjait a hollandok írták le, így vannak, akik a mélyföldről eredeztetik a játékot. Nem bonyolult sport, és nevéből adódóan alapvetően úgy játsszák, mint a golfot. Vagyis a cél az, hogy a labdát (sima ötös méretű focilabda, minden játékos egyedi jelével ellátott) a lehető legkevesebb rúgással eljuttassuk az erre kijelölt lyukakba. Rúgni lehet csüddel, külsővel és belsővel, lábujjheggyel és sarokkal. Magyarországon 2012-ben Kisorosziban rendezték az első footgolftornát, 2013-ban az első országos bajnokságot.

Címkék: sport, labdarúgás, golf

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!