Új csillag van feltűnőben az atlétika számunkra legeredményesebb szakágában, Halász Bence, a szombathelyi Dobó SE 20 éves, junior világ- és Európa-bajnok kalapácsvetője ugyanis nemrég a Budapest Openen 79,57 méteres egyéni csúccsal nyert, és ezzel a világranglista negyedik helyén áll. A kalapácsvetés legfiatalabb felnőtt országos bajnokával beszélgettünk.

 

– Ha jól tudjuk, nem ön az első dobóatléta a családban. 

– Édesapám korábban gerelyhajító volt, 12 éves koromban ő ajánlotta nekem az atlétikát. Bejártam Kiskunhalasra, ahol Míg György irányította az edzéseket. Fél év múlva súlylökésben és diszkoszvetésben is megnyertem a serdülő országos bajnokságot a 13 évesek között.

– A szombathelyi Dobó SE a kalapácsvetés hazai fellegvára. Hogy került az egyesülethez?

– Édesapám találkozott az egykori diszkoszvető Németh Lászlóval, akivel egy időben voltak válogatottak, és aki testvérével, Németh Zsolttal együtt a szombathelyi klub edzője. Ők beszélték meg, hogy velük folytathatom, így 2012-ben Szombathelyre költöztem. Minden dobószámot kipróbáltunk, de a gerelyt nem nagyon erőltették, és az edzőim úgy vélték, hogy az én alkatommal leginkább a kalapácsvetésben lehetek eredményes. 

– Láttam egy akkori fényképét, nyúlánk, inkább vékony fiú volt.

– Akkor még nem volt rajtam igazán sok izom, a munka során szépen lassan kerültek fel rám a kilók, most már 116 kilogrammot nyomok és közel 190 cm magas vagyok. 

– Milyen volt az ismerkedés a kalapáccsal?

– Még Kiskunhalason, 2010-ben fogtam először a kezembe, amikor az akkori edzőtársam, Váradi Krisztina az ifjúsági olimpián szerepelt, de akkor nem gondoltam volna, hogy idáig fogok eljutni vele. 

– Az ifjúsági és junior világversenyeken hamar letette a névjegyét. Mi volt az első eredmény, amikor úgy érezte, érdemes volt a kalapácsvetést választani?

– Még két verseny van hátra, a következő Somorján lesz 29-én, majd július 1-jén és 2-án zárul a sorozat Székesfehérváron, a Gyulai István Memorialon. 

– Milyen lesz a mezőny Székesfehérváron? 

– Népes és nagyon erős. Itt lesz a két kiemelkedő lengyel kalapácsvető, Wojciech Nowicki, és az elmúlt éveket uraló, háromszoros vb-győztes Pawel Fajdek, a riói olimpiai bajnok tadzsik Nazarov és a brit Nick Miller is. Jönnek Szlovákiából, Fehéroroszországból, és Magyarországról is indulunk hárman. Nagyon szeretem a fehérvári pályát és bízom a sikerben, hiszen felemelő érzés a hazai közönség előtt versenyezni, tudni, hogy nekem szurkolnak a nézők.

– Pályafutása első felnőttversenyén, a tavalyi londoni világbajnokságon a 11. helyen végzett. Idén augusztusban Berlinben Európa-bajnokság lesz. Milyen reményekkel készül a versenyre? 

– Szeretnék javítani a vb-n elért eredményemen, mind helyezésben, mind méterben. Célom, hogy legalább az első hat között végezzek, de inkább az tenne boldoggá, ha 78 vagy 79 métert sikerülne dobni. Ha ezzel mondjuk csak a nyolcadik helyen végeznék, akkor sem lennék igazán elkeseredve.

Címkék: atlétika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!