A 18 éves Mári, azaz Érdi Mária vitorlásversenyző a Laser Radial női olimpiai hajóosztályban eddig szinte minden korosztályos világ- és Európa-bajnokságot megnyert. A Tihanyi Hajós Egylet színeiben induló ifjú tehetség 2016-ban olimpiai kvótát szerzett és összetettben a 14. helyen végzett Rióban. Több Világkupa-futamon aranyérmes lett, legutóbb Melbourne-ben a riói olimpiai bajnokot is megelőzte.

 
Érdi Mária - Foró: Illyés Tibor, MTI

– Azt mondják, a Balaton szeszélyes tó. Hol szeret jobban hajózni, a Balatonon vagy a tengeren?

– Én mindenhol nagyon szeretek vitorlázni, egyébként mindkettőnek megvan a maga szépsége.

– Hogy bírja a hullámzást?

– Nagyon szeretem a hullámokat, az viszont nem jó, ha nagyon kicsi a szél és nagyon nagyok a hullámok.

– Voltak nagy borulásai?

– Persze, nagyon sokszor. Egyszer Palma de Mallorcán meg is ijedtem, mert a vitorla még fogta a szelet, ami egyre messzebb sodorta tőlem a hajót, azért végül ezt is megúsztam.

– Tizennégy évesen kezdett versenyezni és sokszor messzi vizekre vitorlázott. Rióból elégedetten jött haza?

– A szövetség és a klubom szerint is nagyon jó eredményt értem el az olimpián. Arra büszke vagyok, hogy nyertem egy futamot, az utolsót leszámítva jó rajtjaim voltak és egy csomó tapasztalatot gyűjtöttem.

– Az olimpia után Ausztráliában a sebességre edzett. Ez mit jelent a gyakorlatban?

– Nagyon erős szélben kell sokat vitorlázni.

– Decemberben az U19-es ifjúsági világbajnokságon nem sikerült a címvédés. Mi volt az oka?

– Elég fáradtan érkeztem Aucklandbe. Az első napon még vezettem, de a második napom már rossz volt, az utolsó napon is nagyon trükkös szél fújt, végül lecsúsztam a dobogóról.

– Itthon bekeményített a tél, félig befagyott a Balaton. Ilyenkor hol szokott edzeni?

– Most erőnléti edzésekre járok, és amikor lehet, korcsolyázok a befagyott tavon. Legközelebb február közepén szállok vízre. Először Palma de Mallorcán lesz a felnőtteknek egy verseny, majd egy Világkupa- futam következik Franciaországban.

– Milyen a felnőttmezőny?

– Nagyon erős, és nagyon oda kell figyelni, mert mindig végsőkig kiélezett a verseny. Most már az igazi cél, hogy a felnőttek között bizonyítsak, bekerüljek a legjobbak közé, mert szeretnék ott lenni a következő olimpián is, Tokióban.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!