Futball és pénz. Ahogy a labdarúgás mindinkább üzletté válik, egyre gyakrabban emlegetik ezt a két kifejezést egyazon mondatban, így szinte felüdülést jelent, ha a hírek között egy-egy pozitív, példamutató történet is akad.

 
Juan Mata, a Manchester United középpályása

Juan Mata, a Manchester United középpályása a napokban bejelentette, a jövőben mindenkori fizetése 1 százalékát jótékony célra fordítja, és szeretné, ha minél több labdarúgó követné példáját. A 29 esztendős spanyol játékos indiai útja során jutott a fenti elhatározásra. „Egy nyomornegyedben is jártam, ahol hatalmas volt a szegénység. Nincs gyermek a világon, aki megérdemelné, hogy ilyen körülmények között éljen” – mondta.

Ez az 1 százalék nem tűnik soknak, de a játékosok mostani fizetéseit elnézve azért jelentős összegekről van szó.

Mata például évi 7 millió fontot, forintban kifejezve mintegy 2,3 milliárdot keres Manchesterben, vagyis az ő felajánlása évente 23 millió forintról szól.

Az ötletgazda első lépésként egy „kezdőcsapat” összeállítását tűzte ki célul, azaz, hogy vele együtt legalább 11 focista álljon az ügy mellé. A felajánlásokból egyelőre főként harmadik világbeli országokban működő futballalapítványokat támogatnának, azonban siker esetén a kezdeményezésből egy globális szociális program is kinőhet.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!