A Fucsovics Márton, Zsiga Máté, Gödry Levente, Nagy Péter alkotta U18-as magyar teniszválogatott megnyerte a velencei korosztályos csapat Európa-bajnokságot.

 
Zsiga Máté

 Az igazat megvallva, a két TOP10-es játékost is felvonultató magyar csapat a legerősebbnek számított a mezőnyben, azonban teljesítményük mindenképpen történelmi tettnek minősül, hiszen a torna több mint 30 éves történetében még sosem jutott a fináléba és nyert Európa-bajnokságot U18-as ma - gyar fiúcsapat. Az első fordulóban a spanyol fiúk vártak a mieinkre. Válogatottunk si - mán, mindhárom mérkőzését megnyerve lépett túl ellenfelén. A második körben már nem volt ennyire egyértelmű a továbbjutás, hiszen a magyar fiúk az egyéni játszmák eredményei után, a páros mérkőzésen csak döntő szettben tudták kiharcolni a továbbjutást a németek legjobbjai ellen. A döntőbe kerüléssel fel volt adva a lecke Magyarország legjobbjainak, ugyanis az a szlovák együttes volt az ellenfél, akik a selejtezőkben legyőzték válogatottunkat.

Azonban a ma - gyar csapat tagjai a nyilvánvaló nyomás és győzelmi kényszer hatására is higgadtak tudtak maradni, így már az egyéni mérkőzések eredményeivel bebiztosították Európa-baj noki győzelmüket. Külön ki lehet emelni, hogy míg Fucsovics Márton egyéni wimbledoni junior győzelmével felvértezve kellő önbizalommal érkezhetett a viadalra, addig a torna legjobbjának mindenképpen a Szegedi VTK tizennyolc esztendős tehetsége, Zsiga Máté bizonyult, aki – a kvalifikációt kivéve – veretlenül teniszezte végig találkozóit. Zsiga Máté elmondása alapján a selejtezőbeli botlás még úgymond belefért a pakliba. Annál is inkább, mivel a döntőben revánsot vett, hiszen az utolsó egyéni mérkőzésen ugyanaz a szlovák fiú volt az ellenfele, aki anno legyőzte őt. – A kvalifikációban talán azért nem sikerült az egyéni győzelmem, mert szokatlan volt a pálya és a labda is nehezebb volt az átlagosnál. Sze rencsére a döntő egyéni összecsapásán nekem ment jobban a játék, így az eredmény alapján simán legyőztem ellenfelem – nyilatkozta a teniszező. A döntőbeli győzelem ellenére Zsiga nem ezt a mérkőzést, hanem a németek elleni páros elődöntőt emelte ki a torna eseményei közül. – Az már ezelőtt is bebizonyosodott, hogy jó párost alkotunk Fucsovics Marcival, azonban az elődöntőbeli páros mérkőzés alaposan megizzasztott bennünket. Az első és második szett után fej fej mellett haladtunk a német fiúkkal. Magas szintű, élvezetes mérkőzésen, közel háromórás küzdelem után végül hajszállal mi bizonyultunk jobbnak ellenfeleinknél – értékelte a játszmákat Zsiga. Az Európa-bajnokság megnyerése után a következő megmérettetés a szingapúri ifjúsági olimpián vár Zsiga Mátéra. Mind egyesben, mind pedig párosban – kiegészülve Fucsovics Márton nal – szintén kiemelkedő teljesítményre számíthatunk most már nem csak Magyarország, hanem Európa legjobbjaitól.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!