Asztalos István, a Szolnoki Ejtőernyős Sportegyesület 53 éves versenyzője nemrég Montenegróban, a podgoricai kontinensbajnokságon egyéni Európa-bajnok lett ejtőernyős célbaugrásban, majd nem sokkal később újabb sikert ért el: a Magyar Honvédség Ejtőernyős Válogatottjának tagjaként a Világkupa ausztriai állomásán a csapat-célbaugrás versenyszámban – az olaszok és a svájciak mögött – a harmadik helyet szerezte meg. Az újdonsült Európa-bajnokkal beszélgettünk.

 
A versenyeken az indulóknak egy 2 centiméter átmérőjű körbe kell érkezniük. Összesen 8 sorozatot rendeznek, és minden körben annyi büntetőpontot kapnak, amennyivel elvétik ezt a célt. Asztalos István (képünkön) a podgoricai Eb-n összesen 3 centimétert „tévedett”.


– Milyen magasból ugranak?

– Az ejtőernyős célbaugrás 1000 méterről zajlik, de szélsőséges viszonyok között, ha például az időjárás közbeszól, lehet 900 méter. Általában ötfős csapat ugrik egyszerre, különböző magasságokban nyitunk, hogy ne zavarjuk egymást, és ugyanaz az ugrás számít be az egyéni és a csapatversenybe is.

– Az Eb-n népes volt a mezőny, 100 férfi versenyző állt rajthoz. Szoros volt a verseny?

– Én három centiméter eltéréssel nyertem meg a bajnoki címet, mögöttem két fehérorosz versenyző végzett 4 centiméteres eredménnyel, közöttük a szétugrás döntött.

– 2005-ben Duisburgban a nem olimpiai számok versenyén, a Világjátékokon is aranyérmes lett. Itt volt a legtöbb ellenfele?

– Nem. Itt az olimpiához hasonlóan az előző években kell az embernek kvalifikálnia magát, és a játékokon mintegy húszan állhatunk rajthoz. A világbajnokságon viszont minden országból egy csapat indulhat, általában az ország öt legjobb versenyzője van ott, míg a Világkupán ennél is nagyobb a mezőny, az teljesen nyitott, ott például olasz versenyzőből lehet akár húsz-harminc is, márpedig ők nagyon jók, vagyis szakmailag itt a legnehezebb dobogóra állni. A vb-n úgy 100 emberrel kell megvívni a csatát, a Világkupán pedig akár 200 ellenfél is lehet.

– Az ejtőernyősök nyilvántartják az ugrásaik számát. Magyarországon ki a rekorder?

– Mészárovics György az állandó rekorder, és szerintem ő is marad. Én mostanában évente úgy százat ugrok, nem edzek, szinte csak a versenyekre járok, az ugrásokkal pedig összességében 9900 körül tartok.

– Egy nyilatkozatában arról beszélt, többször megfordult a fejében, hogy abbahagyja a versenyzést. Ennyire veszélyes ez a sport, nagyon félti a családja?

– A feleségem valóban aggódik az egészségemért, eléggé tönkrement a gerincem, voltam már olyan állapotban is, hogy nem tudtam járni, kórházi kezelésre szorultam. Ő mindig azt szeretné, ha befejezném, én azonban nem a veszélyesség, hanem külső okok miatt gondoltam arra, hogy lezárom a versenyzést. Elég drága ez a sport támogató nélkül, de egy külföldi ejtőernyőgyártó cégtől kaptam komplett felszerelést, ezért úgy döntöttem, még egy kicsit maradok a levegőben. Most pedig, hogy a honvédség az eddiginél sokkal jobban, erőteljesebben felkarolta a sportágat, ahogy ez már az eredményeken is meglátszik, újra lehetőségem van edzeni és maximálisan felkészülni.
 

A versenyeken az indulóknak egy 2 centiméter átmérőjű körbe kell érkezniük. Összesen 8 sorozatot rendeznek, és minden körben annyi büntetőpontot kapnak, amennyivel elvétik ezt a célt. Asztalos István a podgoricai Eb-n összesen 3 centimétert „tévedett”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!