Mostanában a magyar úszósportról mindenkinek Hosszú Katinka „aranyesője” jut eszébe, nem véletlenül, hiszen a Vasas versenyzője tarolt a napokban Százhalombattán megrendezett rövidpályás országos bajnokságon is. Kevesebb szó esett arról, hogy a 22 éves Bernek Péter a 400 méteres gyorsúszásban aratott győzelmével az idei világranglista 6. helyére tempózott, emellett megnyerte a 200 méteres hátúszást, valamint a 200 és 1500 méteres gyorsúszást.

 
Bernek Péter - Fotó: Kovács Anikó, MTI

Az ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes versenyző lapunknak elmondta, hogy ötéves korában tanult meg úszni, majd 1998-ban került az akkori Spartacusba, mostani nevén a Kőbánya SC-be. A szívéhez a hátúszás áll legközelebb, és eddigi pályafutása során ebben a számban aratta a legtöbb sikert.

– 2010-ben az első ifjúsági olimpiai játékokon 200 méter háton aranyérmes lett. Milyen reményekkel utazott Szingapúrba?

– Nem azért mondom, mert sikerült, de győzni szerettem volna. Akkor a korosztályomban nekem volt a legjobb eredményem, és szerencsére ennél valamivel gyengébb idővel is nyertem.

– 20 évesen a londoni olimpián is részt vett, de nem jutott a döntőbe.

– Sajnos nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy vártam, kicsit „megcsúsztam”, valahogy a formám nem volt a „topon”.

– Gondolta, hogy Százhalombattán 400 gyorson ilyen kimagasló teljesítményt érhet el?

– Engem is meglepett, kb. 2 másodperccel rosszabb időre számítottam. Bízom benne, hogy decemberben Dohában a rövidpályás vb-n még ezen is tudok javítani.

– A világbajnokságon kik lehetnek a legnagyobb ellenfelek?

– Négy számban indulok: 200 és 400 méter gyorson, 100 és 200 méter háton. Várhatóan ott lesz a hazai riválisok közül Kozma Dominik, Balog Gábor és Gyurta Gergely, a külföldieknél pedig az ausztrálok nagyon erősek. Mindenesetre keményen edzek, emellett éppen klubváltásban vagyok. Az év végéig szól a szerződésem a Kőbánya SC-vel, de szeptember óta már a BVSC-ben tréningezek Nagy Péter irányításával. Komoly gondot fordítunk a fordulóim csiszolására, mert ennek hasznát vehetem a nagy medencében is, hiszen szemünk előtt lebeg a két nagy cél, a jövő évi világbajnokság és a 2016-os riói olimpia.

Címkék: úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!