Természetesen az első szó a gratulációé volt, amikor sikerült beszélni Fucsovics Mártonnal, aki az ausztrál nyílt teniszbajnokságon fantasztikus teljesítménnyel rukkolt ki, és a győztes menetelésben csak a világklasszis Roger Federer tudta megállítani, nagy csatában.

 
Fucsovics (balra) Federerrel már nem bírt - Fotó: Saeed Khan, AFP

– Milyen reményekkel utazott Melbourne-be?

– Az elsődleges célom az volt, hogy legalább egy mérkőzést nyerjek az Australian Openen, aztán ez olyan jól sikerült, hogy három lett belőle, és valóban csak Federer tudott megállítani.

– A mérkőzéseknél előre kielemezte az ellenfeleket, vagy mérkőzés közben alakította ki a taktikát?

– Mindig előre felkészülök az ellenfeleimből, az edzőmmel együtt kielemeztük a játékukat.

– Amikor visszanézte a Federer elleni meccset, mit tudott leszűrni belőle?

– A televízión keresztül az jött le, hogy nagyon kemény mérkőzés volt, viszont ott a pályán a meccs közben úgy éreztem, nem játszottam annyira jól, de ez valamennyire érthető is, mert Federer ellen nagyon nehéz jól játszani. Mindenesetre hatalmas élmény volt.

– A 80. helyről hétfőtől hivatalosan a 63. helyre ugrik a világranglistán. Milyen távlati tervei vannak?

– Menni kell tovább. A legközelebbi célom, hogy bekerüljek a top 50-be. Ez most elég közel került, úgyhogy meg kell fogalmaznom az erősebb célomat is, ami a top 30.

– Világutazónak számít, csak pár napot tölt itthon, és már indul Belgiumba, a Davis-kupára. Mire számít?

– Nem mi vagyunk az esélyesek, de ez mindig is így volt. Erős a belga csapat, tavaly döntőt játszottak. Náluk van egy top 10-es játékos, David Goffin, aki azt hiszem, most a 7. a világranglistán. A második játékosuk viszont a top 100-on kívül van, ezért azt mondanám, hogy van esélyünk a győzelemre.
 

Könnyen lehet, Fucsovics Márton hamarosan elmondhatja, hogy csak a végső győztes tudta megállítani az év első Grand Slam-tornáján, Roger Federer ugyanis pénteken bejutott az Australian Open férfi egyesének fináléjába. A svájci teniszezőnek ehhez alig egy órát kellett pályán töltenie, dél-koreai ellenfele, Csung Hjon ugyanis lábfájdalmak miatt feladta a meccset. A vasárnapi döntőben Federer ellenfele a horvát Marin Cilic lesz.
B. ZS.

Címkék: tenisz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!