Kezdhetnek izgulni a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) háza táján, jelen állás szerint ugyanis közel sem biztos, hogy a jövő nyári világbajnokságon ott lesz a világ jelenlegi két legnépszerűbb és legtöbbre taksált játékosa.

 
Lionel Messi Peru ellen nem tudta győzelemre vezetni az argentinokat. Ecuadort már muszáj verniük - Fotó: Eitan Abramovich, AFP

Mondani se kell, Lionel Messi és/vagy Cristiano Ronaldo hiánya óriási presztízsveszteséget – és nem utolsósorban anyagi kiesést – jelentene az oroszországi tornának.

A két szupersztár közül Messi helyzete az aggasztóbb, miután az argentin válogatott minap hazai pályán csak 0-0-t játszott Peruval, így egy fordulóval a dél-amerikai selejtezősorozat vége előtt 6. helyre csúszott vissza a tabellán. Ez a pozíció a biztos kiesést jelenti, a földrészről ugyanis az első 4 jut ki automatikusan a vb-re, míg az 5. helyezett pótselejtezőt vív Óceánia bajnokával, Új-Zélanddal.

Az argentinok szerencséje, hogy a sorsuk továbbra is a saját kezükben van, ha keddről szerdára virradóra legyőzik idegenben Ecuadort, biztosan elcsípik legalább a pótselejtezőt.

Más kérdés, hogy mióta Jorge Sampaoli a szövetségi kapitány, még egyetlen tétmeccset sem nyertek (háromból három döntetlen), nem csoda, hogy most valóságos össztűz zúdul a szakemberre hazájában. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szurkolók és a média a csapatból kimaradókat kéri számon a kapitányon.

Szó, mi szó, tényleg nehezen érthető, miért nem került a keretbe a Juventus csatára, Gonzalo Higuaín, vagy, hogy miért a padról nézte végig a Peru elleni vergődést a szintén juvés Paulo Dybala, aki idén 7 bajnoki találkozón 10 gólnál jár. Sampaoli védelmében hozzá kell tenni, egyik legjobb formában lévő csatárát, Sergio Agüerót kényszerből nélkülözte, a Manchester City támadója ugyanis nemrég egy autóbalesetben bordatörést szenvedett. A Peru elleni iksz persze, többek közt Messivel és Angel Di Maríával a sorokban, így is óriási blama, egyúttal jelzi, hogy a kapitány nincs a helyzet magaslatán. Ennél nagyobb égés már csak az lenne, ha a kétszeres világbajnok (1978, 1986), a legutóbbi vb-n is döntős argentinok tényleg lemaradnának a jövő évi tornáról, amire utoljára 1970-ben volt példa.

Cristiano Ronaldo helyzete azért kedvezőbb, a portugálok ugyanis a pótselejtezőt érő második helynél már nem zárhatnak hátrébb a magyarokat is felvonultató csoportban. Sőt, az Európabajnoki címvédő együttes a szerda esti (20.45) utolsó körben Svájc ellen az első helyet, és vele a biztos oroszországi repülőjegyet is megszerezheti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!