A posztjáról lemondott Kovács László helyett az egyik legismertebb magyar ökölvívó, a 37 éves ifj. Balzsay Károly lett a férfi ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya. Balzsay nemcsak az amatőr, de a profi világban is odatette az öklét. Volt amatőr Európa-bajnoki ezüstérmes és profi nagyközépsúlyú világbajnok. A balkezes, fordított alapállású bokszoló a profi világban számos kiütéses győzelmet aratott, és igencsak ismeri a sportág csínját-bínját. Az új szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

 
Balzsay Károly 2009-ben: világbajnoki címét védte meg Masolino Masoe ellen - Christoph Koepsel, Getty Images Hungary

– Hogy látja a magyar ökölvívás helyzetét, és mennyi időre szól a megbízatása?

– Olimpiai ciklusban gondolkodunk, ami négy évet jelent. Van tennivaló a házunk táján. Szemléletváltásra van szükség a magyar ökölvívásban, a versenyzőktől kezdve a klubedzőkig. Olyan rendszert kell felépíteni, amely ismét sikeressé teszi a sportágunkat.

– Rióban az ökölvívóink nem úgy szerepeltek, ahogy vártuk.

– Sajnos a sorsolásnál egyik versenyzőnknek sem volt szerencséje. Harcsa Zoli a kubai világbajnokkal került szembe, Bacskai Balázs pedig olyan bunyóssal mérkőzött, akit még soha nem sikerült legyőznie. De egyikük sem vallott szégyent, amit tudtak, azt teljesítették.

– Évtizedekkel ezelőtt a kitörés egyik útja volt ez a sportág, nyüzsögtek a fiatalok az ökölvívótermekben. Ma mi a helyzet?

– Ma már számos más lehetőség kínálkozik, ahová egy fiatal srác el tud menni, és le tudja kötni az energiáját. Nem csak az ökölvívásban, a többi sportágban is kisebb a háttér.

– Amikor az 1970-es, 1980-as években a háromszoros olimpiai bajnok Papp László eredményesen irányította a sportágat, igen komoly edzőtáborok, összetartások voltak. Gondolkodik hasonló módszereken?

– Laci bácsi teljesen más szisztémában dolgozott. Volt, amikor a válogatott keretet hónapokig együtt tartotta, a sportolók a hét végén sem mehettek haza, egyszer-egyszer a család meglátogathatta őket. Ma ilyet nem csinálunk, de a fiúkat kőkemény munkára fogom majd, a terhelés és pihenés arányainál pedig a modern kori tudományt használom fejlődésünk érdekében. Persze lesz tatai edzőtábor-sorozat, mert hiszek abban, hogy akkor leszünk eredményesek, ha együtt van a csapat, ha egymást tudják húzni a srácok.

– A családjukban nem egyedüli szakember. Édesapja, id. Balzsay Károly, korábbi szakvezető mit szólt a kinevezéséhez, nem féltette?

– Apu nagyon örült. Mindenben támogat, bármikor fordulhatok hozzá.

– Nem tart attól, hogy kap majd egykét övön aluli ütést is?

– Az ember mindig ki van téve ennek, nyilván érnek majd meglepetések.

– Megbízatásakor a szövetség milyen konkrét elvárásokat határozott meg?

– Ilyen élesen nem fogalmazódott meg. Mindenki tudja a dolgát, nemcsak én, hanem a klubedzők és a többi válogatott edző is. A cél az, hogy a világversenyekről érmekkel térjünk haza, és hiszem, hogy ezt szívós munkával el is érjük.

Egy, kettő, három, négy, üt - F. Tóth Benedek írása a magyar ökölvívás helyzetéről
"Hogy romokban hever a magyar ökölvívás, talán túlzás állítani, de az sem szépítene sokat jelenlegi helyzetén, ha azt mondanánk: voltak szebb napjai is. Az ökölvívók új szövetségi kapitányt kaptak, s bár sokan szurkolnak Balzsay Károlynak, olyan kritika is megfogalmazódott, hogy lehetett volna külföldi is a kapitány."

Címkék: boksz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!