Nemzeti csapatunknak 1986 óta egyetlen alkalommal sem sikerült kiharcolnia a labdarúgó-világbajnokságon való részvétel jogát. A Brazíliában 2014-ben sorra kerülő vb európai selejtezőjében 53 válogatott vesz részt, közülük 13 jut ki a világbajnokságra. A magyar csapat idén szeptember 7-én Andorra ellen kezd idegenben, ez egyben labdarúgó-történelmi esemény is, mert a két válogatott első ízben találkozik egymással. Ezt követően, szeptember 11-én a Puskás Ferenc Stadionban a hollandokat fogadjuk. A mi csoportunkban szerepel még Törökország, Románia és Észtország. Egervári Sándor szövetségi kapitányt egy előzetes beszélgetésre kértük.

– Nehéz csoportba kerültünk?

– Van erősebb és gyengébb csoport is a mienknél.

– A szurkolók szinte egy kézlegyintéssel elintézik az Andorra elleni meccset, biztosra véve a három pontot.

– Mi is három pontra számítunk, azonban ma már senkit sem szabad lebecsülni, hiszen minden válogatott életében akadnak jobb és rosszabb napok. Csábi József kollégám személyesen is megnézte a pireneusi csapatot, több felvételünk is van róluk. Az a véleménye, hogy jó néhány tehetséges játékossal rendelkeznek, akik zömmel külföldön szerepelnek, igaz, nem neves együttesekben. Vannak sebezhető pontjaik, és ezeket kell kihasználnunk.

– A holland válogatott viszont világklasszisokból áll, és az elmúlt években jó néhány „méretes zakót” kaptunk tőlük. Utoljára 1984-ben sikerült nyerni ellenük.

– Az idei Európa-bajnokságon láttam őket, és bár ott gyengén teljesítettek, szerintem a világ egyik legjobb együttese. Ezen az Eb-n azonban hiányzott a csapategység és állítólag feszültség volt a kapitány és a játékosok között. Azóta szövetségikapitány-váltás volt náluk, és úgy gondolom, hogy csoportunkban ők a legnagyobb esélyesek. Amikor mi Andorrában szerepelünk, ők a törököket fogadják. Ezen a találkozón ott lesz Mezey György és Pisont István, akik már többször megfigyelték a két válogatottat, most a korábbi kapitány a hollandok, Pisont pedig a törökök játékát fogja értékelni.

– Az Izrael elleni játék azt mutatta, hogy bőven akadnak gondok a magyar csapatnál is.

– Bevallom, a mérkőzés előtt én is derűlátóbb voltam, bár tudtam, hogy több külföldön szereplő labdarúgónk még nincs csúcsformában, a felkészülésből jött erre a találkozóra. Azóta már más a helyzet. Meg aztán nem magyarázatképpen, de ezen a meccsen két alapember, Gera Zoltán és Hajnal Tamás is hiányzott.

– Az elmúlt másfél évben nem sok jót lehetett hallani a Dinamo Moszkvában futballozó Dzsudzsák Balázs bajnoki teljesítményéről, mostanában viszont mintha változna a helyzet.

– Valóban így van, Balázsnak meg kellett szoknia az orosz „módit”, és szerencsére egyre jobban megy neki a játék. Legutóbb ő lett a forduló legjobbja.

– Mire számít az első két selejtezőn?

– Egy szövetségi kapitány nem is mondhat mást, mint hogy jó játékra, Andorrával szemben győzelemre, és bár nagyon nehéz küzdelem lesz, a hollandok ellen pontszerzésre törekszünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!