A világ legjobb kézilabdázó hölgyei Dánia felé veszik az irányt – december 5. és 20. között rendezik ugyanis a 22. női kézilabda-világbajnokságot. A regnáló világbajnok Brazília mellett komoly csapatok törnek az élre, például a házigazda Dánia, Norvégia és Montenegró.

 
Görbicz Anita - Fotó: Kovács Anikó, MTI

A dán tornán huszonnégy – a dán és a címvédő brazil csapat mellett 12 európai, 4 ázsiai és 3-3 amerikai, illetve afrikai – csapat vesz részt. A meccseket négy városban játsszák; minden csoport hatcsapatos. A legjobb 16 közé kerülő nemzetek egyenes kieséses rendszerben küzdenek tovább. Magyarország az A csoportba került, talán a legerősebb hatosba. A dánok régóta a világ élvonalához tartoznak, Montenegró erejét a tavalyi Eb-n elért 4. helye bizonyítja, míg Szerbia a tavalyi gyenge szereplése (Eb 15. hely) ellenére szintén kemény ellenfél. A papíron gyengébb ellenfeleket sem szabad leírni, Japán két éve továbbjutott csoportjából, Tunézia pedig két góllal maradt alul a magyarokkal szemben.

A magyar lányoknak azonban nincs félnivalója. Németh András keretében is szép számmal akadnak világszínvonalú játékosok. Kovacsicz Mónika, Bulath Anita, Bódi Bernadett vagy Tomori Zsuzsanna több világversenyen játszott már. Ha ez nem lenne elég, visszatér a tavalyi, hazai rendezésű Eb-t szülés miatt kihagyó világsztár Görbicz Anita (képünkön), és ott lesz Zácsik Szandra, illetve számíthatunk Szucsánszki Zita kreativitására, valamint Szekeres Klára kemény védekezésére. A már jól ismert, kész játékosok mellett a fiatalok is szerepet kapnak. A kapuban Bíró Blanka és Janurik Kinga, a mezőnyben pedig többek közt Hornyák Dóra és Korsós Dorina erősíti az új generációt, amely – a németekhez és a franciákhoz hasonlóan – meglepetést is okozhat.

Figyelemre méltó, hogy a magyar keret csak itthon játszó játékosokból áll. Szokás szerint a Fradi és a Győr adja a legtöbb kézilabdázót a válogatottnak, de például a Dunaújváros, a Vác vagy az Érd is delegál egy-egy játékost. Így tehát amellett, hogy a válogatottért izgulhatunk, az idei világbajnokság a magyar klubszintű kézilabda erőpróbája is lesz.

A szerényebb játékerővel bíró csapatoknak nem csak a csoportkörig tart a dán világbajnokság, Az Elnöki Kupa keretein belül az összes helyosztót lejátsszák. Így több a meccs, és Puerto Rico, Kongó, Kazahsztán játékosai is több rutinnal térnek haza.

Címkék: kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!